Oekraïne, 1 jaar oorlog

23 Februari 2023

Oekraïne, 1 jaar oorlog

"Vrede is een werkwoord, Vrede is iets waar we allen, dagelijks, aan kunnen bijdragen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale solidariteit  

Op vrijdag 24 februari is het precies 1 jaar geleden dat het Russische leger met geweld buurland Oekraïne binnenviel. Gent is sinds het begin van de oorlog solidair met de slachtoffers. Vrede is een werkwoord, solidariteit een stukje van het antwoord. Vrijdag 24 februari is er een herdenking onder de stadshal en met Bikes4ukraine zamelt het middenveld in Gent fietsen in voor Oekraïne. 

Op de website van Stad Gent kan je heel wat informatie vinden over wat de stad doet en heeft gedaan voor de mensen in en de vluchtelingen uit Oekraïne. Het Europees centrum voor de rechten van de mens FRA publiceerde recent ‘How did cities welcome displaced people from Ukraine?’. De aanpak van de Stad Gent is één van de 10 inspirerende voorbeelden.

"Vrede is een werkwoord, Vrede is iets waar we allen, dagelijks, aan kunnen bijdragen. Vrede is samenleven, samen doen, samen deel zijn van een groter geheel. Vrede is iets waar we telkens opnieuw voor moeten kiezen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale solidariteit

Herdenkingsmoment

Gent zou Gent niet zijn als niet heel wat middenveld organisaties ook de handen uit de mouwen steken en financiële, materiële of morele steun bieden.

Vrijdag 24 februari om 18.30 uur is er een herdenking onder de stadshal. Er zal een muzikale uitvoering zijn en toespraken. Samen herdenken we slachtoffers en tonen we ons solidair.

Bikes4Ukraine

Het initiatief Bikes4Ukraine, ontstaan in Denemarken, is op zoek naar fietsen om te versturen naar verschillende regio’s in Oekraïne. Op zaterdag 4 maart kunnen enthousiaste Gentenaars fietsen inzamelen voor Oekraïne. Op initiatief van Op Wielekes Gent kun je Bikes4Ukaine op zaterdag 4 maart een fiets schenken nabij Gent Dampoort.

Waarom?

In Oekraïne is er een grote nood aan fietsen omdat de bussen ofwel beschadigd zijn ofwel in gebruik voor transport van militaire troepen.
Verder zijn heel wat wegen niet meer berijdbaar met een wagen; wie nog een wagen ter beschikking heeft kampt regelmatig met een gebrek aan brandstof. Ook die wordt immers voorbehouden voor het leger.

De organisatie Bikes4Ukraine is erin geslaagd om een betrouwbaar transport te organiseren naar onder meer Lviv en andere door oorlog getroffen gebieden. De organisatie verdeelt de fietsen lokaal via hulpverleners.

Donatiemoment in Gent!

Op zaterdag 4 maart kun je tussen 14 uur en 17 uur een fiets komen doneren op de parking van de Hubo in Sint-Amandsberg (koopcentrum Dampoort). De Klusserette, Op wielekes en velevelo helpen de fietsen in orde te maken.

Wie graag aan fietsen sleutelt en wil meehelpen, mag zich aanmelden bij [email protected].

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.