Oekraïense kinderen in de Gentse scholen

08 September 2022

Oekraïense kinderen in de Gentse scholen

Op 1 september openden de Gentse scholen hun deuren voor bijna 60.000 kinderen en daar waren dit jaar ook 300 Oekraïense kinderen bij. Zij maken deel uit van de ongeveer 450 -26-jarigen die sinds maart 22 arriveerden in onze stad, op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne. 

Het betreft grosso modo een kwart baby’s en kleuters, een kwart kinderen van lagere schoolleeftijd, een kwart jongeren van middelbare schoolleeftijd en een kwart jongeren tussen 19-25.

Zomerscholen

In de zomervakantie werden drie succesvolle zomerscholen georganiseerd voor meer dan honderd Oekraïense kinderen en jongeren. Ze toonden zich zeer blij om twee weken te kunnen doorbrengen met lot- en taalgenoten. De tijd samen deed duidelijk deugd. Ook bleek een grote goesting om Nederlands te leren.

"Ik ben blij dat we de Oekraïense kinderen een mooie zomer hebben kunnen bezorgen. Dank je wel aan alle begeleiders en organisatoren om dit mogelijk te maken!" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Evita Willaert, schepen van Onderwijs: "Ik ben blij dat we de Oekraïense kinderen een mooie zomer hebben kunnen bezorgen. Dank je wel aan alle begeleiders en organisatoren om dit mogelijk te maken!"

"Deze zomerscholen maakten echt een verschil voor mensen die hun leven opnieuw moeten uitbouwen. Het samenzijn deed hen zichtbaar deugd."

Een twintigtal Oekraïense kinderen vond ook de weg naar de stedelijke speelpleinwerking Kabonga, waar ook twee Oekraïense animatoren instonden voor de werking. Zeven dove kinderen vonden een plaatsje op een G-kamp. 

Twee onderwijs-opties

1 september betekent een nieuw schooljaar, ook voor Oekraïense kinderen. Zij hebben, door hun statuut als tijdelijk ontheemde, van overheidswege twee opties om onderwijs te volgen.

Zij kunnen instappen in de reguliere scholen en het Vlaams curriculum volgen. Maar ze kunnen ook, via afstandsonderwijs, het Oekraïense curriculum blijven volgen.

"Ik weet dat al deze kinderen welkom zijn op hun scholen. Het is natuurlijk een extra uitdaging voor schoolteams die vaak al veel druk ervaren." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Evita Willaert, schepen van Onderwijs: "Ik weet dat al deze kinderen welkom zijn op hun scholen. Het is natuurlijk een extra uitdaging voor schoolteams die vaak al veel druk ervaren."

"Op 31 augustus was er een overleg met alle onderwijsnetten in Gent om de situatie voor te leggen en de signalen van de scholen te bevragen."

Vorig schooljaar, toen de kinderen en jongeren halverwege het schooljaar arriveerden, merkten we dat het verder volgen van het Oekraïense curriculum erg in trek was.

Dat afstandsonderwijs was zeer kwalitatief georganiseerd door de Oekraïense overheid en veel jongeren hoopten hun schooltraject niet te moeten onderbreken door de oorlog en hun 'thuis'-curriculum te kunnen afwerken.

Nu de oorlog aanhoudt, wordt het beeld diverser. Meer kinderen en jongeren kozen voor het Vlaamse curriculum en dus de reguliere scholen.

De kinderen zullen goed worden opgevangen

Op 1 september kwamen ruim 300 van de Oekraïense kinderen en jongeren in onze stad in aanmerking om in te stappen in de reguliere scholen (leerplichtonderwijs Vlaams curriculum).

Evita Willaert, schepen van Onderwijs: “Er zijn al zo’n 250-tal Oekraïense kinderen en jongeren ingeschreven op een Gentse school: ongeveer 135 kinderen in het basisonderwijs en de anderen in het secundair. Dit zorgt voor extra druk op de scholen, maar de capaciteit is er en de kinderen zullen ook goed opgevangen.”

In het basisonderwijs kunnen de kinderen instappen in de reguliere klassen. De kinderen wonen verspreid in de stad en zullen met mondjesmaat instromen in de scholen.

In het secundair onderwijs volgen zij OKAN (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers). Dat maakt dat leerlingen niet verspreid zitten over de stad, maar wel meer gegroepeerd in de 7 Gentse scholen die OKAN-onderwijs aanbieden.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief."