Nog meer lokale energieproductie in Gent

01 December 2022

Nog meer lokale energieproductie in Gent

Stad Gent werkt samen met Energent om zonnepanelen te leggen op het dak van het Huis van de Sport. Zo zetten we opnieuw een stapje naar groene stroom via burgerparticipatie. Energent ontwerpt, financiert, bouwt en onderhoudt de panelen. De financiering komt van coöperanten. De opgewekte stroom wordt rechtstreeks afgenomen door Huis van de Sport. Meerdere vliegen in een klap dus.   

Burgerparticipatie via Energent CV

Energent is een Gentse burgercoöperatie. Je kan aandelen kopen en vennoot worden. Energent verzamelt op vandaag meer dan 1.500 coöperanten. Iedereen kan lid worden, een aandeel kost 100 euro.

"Ik ben blij dat we met dit project een samenwerking aangaan met een lokale Gentse energiecooperatie. Het is een dubbele win en een belangrijke stap naar een duurzamer energieverbruik." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management 

Energent is hiermee de burgercoöperatie met de laagste instapdrempel. Geld van vennoten wordt geïnvesteerd in hernieuwbare-energieprojecten, de realisatie van energiebesparingen en het leveren van energiediensten. 

Via een raamcontract van Vlaams EnergieBedrijf (VEB) kan de Stad via burgerparticipatie zonnepanelen leggen op eigen daken. VEB gunde het raamcontract aan Energent, een lokale Gentse coöperatieve.  

Belangrijke stap naar duurzaamheid

"Ik ben blij dat we met dit project een samenwerking aangaan met een lokale Gentse energiecooperatie. Het is een dubbele win en een belangrijke stap naar een duurzamer energieverbruik", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Het grote voordeel voor Stad Gent is dat we niet zelf moeten investeren in de installatie, dat energieproductie in lokale handen komt én dat we besparen op de energiefactuur. Stad Gent heeft Energent het dak van het Huis van de Sport aangeboden om te onderzoeken. De daken zijn voldoende groot en kwalitatief en het verbruik onder het dak is groot genoeg.   

22 gezinnen

Het gaat om een installatie van minstens 80kWp met een verwachte jaarlijkse productie van minstens 67 MWh, wat ongeveer overeenstemt met het verbruik van 22 gezinnen. De overeenkomst loopt 20 jaar. Na deze looptermijn wordt de installatie kosteloos overgedragen aan Stad Gent. 

Zonnestroom

De plaatsing van de panelen en start van de energielevering wordt ingeschat voor midden 2023. 

Dus vergaderen of iets drinken in het Huis van de Sport gebeurt binnenkort met nog meer lokale energie. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.