Nog een dikke twee weken ...

04 Juli 2024

Nog een dikke twee weken ...

"Onze Gentse Feesten is één van de oudste volksfeesten."

Op 19 juli starten de Gentse Feesten 2024. Schepen Bram Van Braeckevelt blikt alvast vooruit, want ook dit jaar is hij Feestenburgemeester. Samen genieten, dat staat alvast op de agenda, maar wat nog? We geven het woord aan Bram.

De Gentse Feesten starten dit jaar laat, maar dat zal de feestvreugde niet bederven. Veel Gentenaren hebben zich hieraan mispakt, maar gelukkig hebben ze nog een dikke twee weken om hun vakantieperiode aan te passen of andere plannen uit te stellen.

We prikken de startdag niet zomaar. De Gentse Feesten beginnen, normaalgezien, de vrijdag voor de zaterdag voor de nationale feestdag. 19 juli is dus het laatste moment, en 13 juli het allervroegste.

Gentse Feesten met een persoonlijke betekenis

Elke Gentenaar koppelt wel iets aan de Gentse Feesten. Voor sommige jongere Gentenaren is het onbekend terrein, en nog te ontdekken wat er naast de namiddag te beleven valt.

Anderen zien het als kans om met vrienden een stapje in de wereld te zetten, maximaal te genieten van het contraire Gent, optredens gratis mee te pikken waar je anders nooit zou belanden ...

En dat maakt ons volksfeest zo schoon, want iedereen komt met een reden en zet vooral als doel: samen genieten.

Groot aanbod gratis optredens

Ik sluit me aan bij vele feestvierders, want voor mij zijn de Gentse Feesten een nieuw cultureel aanbod ontdekken, genieten van kleine momentjes, samen met vrienden en onbekenden, nieuwe herinneringen maken.

Voor mij is dit het hoogtepunt van het jaar, maar ook de start van het jaar. In onze stad loopt een jaar niet van 1 januari naar 31 december, maar van de eerste dag van de Gentse Feesten tot de donderdagavond voor de start van nieuwe Feesten. 

"Waar ik ook echt van kan genieten zijn de straatmuzikanten die feestvierders mee opzwepen, wat fingerfood tussendoor en hier en daar een terrasje." - Bram Van Braeckevelt, Feestenburgemeester

Mijn tien dagen zullen sowieso weer goed gevuld zijn. Maar ik maak graag ook tijd om door de feestzone te kuieren, en de echte Gentse sfeer mee te maken.

Op elke hoek valt er iets te beleven, overal kom je iemand tegen die je kent, en onbekenden worden je beste vrienden (voor een dag). Waar ik ook echt van kan genieten zijn de straatmuzikanten die feestvierders mee opzwepen, wat fingerfood tussendoor en hier en daar een terrasje.

En niet te vergeten, het grote aanbod aan gratis optredens. Waar je me zeker mag verwachten: op de pleinen, dat is zeker, en natuurlijk ook in één van de vele cultuurhuizen om een toneelstuk of performance mee te pikken. 

Tradities als te ontdekken 

Onze Gentse Feesten is één van de oudste volksfeesten. Een lange geschiedenis gaat dit vooraf, en al die veranderingen en gewoontes maken onze Feesten zo authentiek.

Ik vind het als Feestenburgemeester belangrijk om de Gentse Feesten te blijven vernieuwen, want zo houden we deze tiendaagse jong, vernieuwend en elk jaar opnieuw het ontdekken waard. Maar even belangrijk voor mij, is vol zorg omgaan met tradities. Denk aan de Kaarskensstoet en de stroppenstoet, twee voorbeelden van de vele.

"Ik kan het elke Gentenaar alleen maar aanraden om ook de traditionele kant te ontdekken. Ze geven zoveel meer cachet aan het volksfeest." - Bram Van Braeckevelt, Feestenburgemeester

Ik kan het elke Gentenaar alleen maar aanraden om ook de traditionele kant te ontdekken. Ze geven zoveel meer cachet aan het volksfeest, doordat je een trip down memory lane maakt en voelt vanwaar de Feesten komen.

Niks is zo contrasterend om daarna weer uitbundig op pleinen te zingen, te dansen en iets te drinken uit de uniforme beker. Nog 15 dagen en dan starten ze, alles is in volle voorbereiding. Maar het staat nu al vast dat het weer een fantastische editie wordt, met veel leuks voor iedere feestvierder en onvergetelijke herinneringen. 

Tot dan 

Bram 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.