Nieuwe subsidie herbruikbare luiers

22 December 2020

Nieuwe subsidie herbruikbare luiers

Eind dit jaar loopt het huidige subsidiereglement voor herbruikbare luiers af. Op 1 januari starten we met een nieuwe aanpak. Niet langer de aankoop van luiers wordt gesubsidieerd, wel een huurpakket. Schepen Tine Heyse legt uit waarom de Stad kiest voor deze nieuwe aanpak.

Tine: “Met het nieuwe subsidiereglement willen we de drempel verlagen voor gezinnen die twijfelen om wasbare luiers te gebruiken. Met een huurpakket kunnen gezinnen de luiers eerst uittesten, met als doel nadien permanent over te schakelen. Hopelijk is dit proefpakket vooral een startpakket voor vele gezinnen."

Meer gezinnen

Met dit nieuwe subsidiereglement willen we meer gezinnen aanspreken en over de streep trekken dan met het voorgaande reglement dat de aankoopsom van wasbare luiers voor 50% terugbetaalde. Het zijn immers vaak de personen die al overtuigd zijn die we daarmee beloonden.

"Met het nieuwe subsidiereglement willen we de drempel verlagen voor gezinnen die twijfelen om wasbare luiers te gebruiken." - Tine Heyse, schepen van Milieu

De allerkleinste maat van luier hebben kindjes maar enkele weken nodig. Door zo’n eerste huurpakket terug te betalen, worden gezinnen gestimuleerd om wasbare luiers uit te proberen. Wanneer zij nadien definitief de keuze maken voor wasbare luiers zullen zij een bijdrage leveren aan het verminderen van de hoeveelheid huishoudelijk restafval in onze stad.

Ook voor pleegouders

Het nieuwe reglement breiden we ook uit naar pleegkinderen. Pleegouders kunnen zo ook een subsidie aanvragen wanneer de domicilie nog bij de biologische ouders staat.  

Pilootprojecten kinderopvang

Naast de subsidie voor de ouders werken we een traject uit voor de kinderopvanglocaties. We trachten hen zoveel mogelijk te laten omschakelen van wegwerpluiers naar wasbare luiers, en bekijken de mogelijkheden om via de kinderopvang een dienstverlening op te zetten naar de ouders. Daarmee kunnen we heel wat meer ouders bereiken, ook deze die we met het oude reglement niet konden bereiken. Het is een meer actieve vorm van sensibilisering, inclusief ondersteuning en ontzorging. 

Product-as-a-service

Deze dienstverlening via de kinderopvanglocaties is een voorbeeld van het bedrijfsmodel ‘Product-as-a-service’. Dat is een strategie binnen de circulaire economie dat zorgt voor een shift van bezit naar gebruik. De luiers worden op die manier langer of intensiever gebruikt. We starten met de eerste proefprojecten in 2021.

Budget

De stad Gent blijft de komende jaren 30.000 euro per jaar vrijmaken voor subsidies voor herbruikbare  luiers.

Alle info over een proefpakket herbruikbare luiers huren vanaf 2021 vind je hier.