Nieuwe school en kinderopvang aan Gent-Sint-Pieters
16 Januari 2025

"Dit stadsgebouw is meer dan bakstenen en cement. Het is een investering in onze kinderen, onze buurt en onze toekomst." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs
We zetten volop in op de toekomst van de wijk rond het station Gent-Sint-Pieters en de Fabiolalaan. Daar is een stadsontwikkeling in volle gang is met sociale en private appartementen, winkelruimtes en kantoren. Daar komen dus nieuwe mensen wonen en werken en die hebben natuurlijk ook kinderen. Daarom investeert de Stad Gent in een nieuw stadsgebouw gericht op kinderen en jongeren, maar waar ook de buurt terecht zal kunnen.
"Deze wijk groeit en met die groei komen nieuwe gezinnen met kinderen", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs en Gezin.
"Het is onze taak om ervoor te zorgen dat zij hier niet alleen kunnen wonen, maar ook de voorzieningen hebben die ze nodig hebben: een school, opvang en ruimte voor jeugdactiviteiten."
Het stadsgebouw zal meer dan 4.000 m² groot zijn en omvat een stedelijke basisschool voor 240 leerlingen, een kinderdagverblijf met 28 nieuwe plaatsen, buitenschoolse kinderopvang en lokalen voor jeugdwerkingen.
"Deze wijk groeit en met die groei komen nieuwe gezinnen met kinderen." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs en Gezin
Buiten komt er een grote speelruimte en een fietsenstalling. "Dit wordt een plek waar kinderen zich thuis voelen, waar ze veilig kunnen spelen en leren, en waar ook de buurt gebruik van kan maken", voegt Willaert toe.
Een duurzame en multifunctionele plek
Het ontwerp van het gebouw legt de nadruk op functionaliteit en duurzaamheid. Het kinderdagverblijf, de kleuterklassen en de opvang krijgen een plaats op de eerste verdieping, waar ook een groene speelplaats komt.
Op de tweede en derde verdieping komen de lagere schoolklassen met aanpalende bufferzones die gebruikt kunnen worden voor groepswerk of zelfstandig werk. Jeugdlokalen voor recreatie en repetities krijgen hier ook een plek.
"We maken maximaal gebruik van de ruimte en zorgen voor een plek die leeft, niet alleen tijdens schooluren maar ook daarbuiten." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs
De faciliteiten, waaronder een sporthal, sportveld, refter en polyvalente ruimte, worden gedeeld met de buurt.
"Het gedeeld gebruik van ruimtes is typisch voor onze stadsgebouwen", legt Willaert uit. "Op die manier maken we maximaal gebruik van de ruimte en zorgen we voor een plek die leeft, niet alleen tijdens schooluren maar ook daarbuiten."
Het gebouw wordt voorzien van zonnepanelen en warmtepompen, in lijn met de duurzame ambities van Stad Gent. Een groot deel van de investering, ongeveer 80%, wordt gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Onderwijsinfrastructuur (Agion).
De weg naar een nieuwe leefschool
De basisschool in het nieuwe gebouw wordt een stedelijke leefschool. "We bouwen hier aan een plek die niet alleen onderwijs biedt, maar ook het sociale en creatieve aspect van leren benadrukt", aldus Willaert.
Als opstap wordt vanaf september 2024 een eerste leerjaar toegevoegd aan de stedelijke kleuterschool Ter Leie aan de Gordunakaai. Deze school die nu alleen kleuterklassen heeft, zal geleidelijk uitbreiden tot een volledige basisschool en verhuizen naar het nieuwe stadsgebouw zodra de werken afgerond zijn.
Met de bouwvergunning op zak en een startdatum in de zomer van 2024 kijkt de Stad Gent vooruit naar september 2027, wanneer de eerste kinderen de deuren van dit ambitieuze project zullen openen als alles volgens plan loopt.
"Dit stadsgebouw is meer dan bakstenen en cement. Het is een investering in onze kinderen, onze buurt en onze toekomst", besluit Willaert.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.