Nieuwe personeelsbeleid Stad Gent wint Diversity Award

01 Februari 2024

Nieuwe personeelsbeleid Stad Gent wint Diversity Award

Het is uitzonderlijk om een LGBTQIA+ personeelsbeleid te hebben als lokaal bestuur, en daar ook nog een voltijdse medewerker op in te zetten.

Zaterdag 27 januari organiseerde Çavaria, de koepel van LGBTI+ organisaties in Vlaanderen en Brussel, de awardshow Sparkle. Er werden 3 awards uitgedeeld: de Community Award, de Lifetime Achievement Award, en de Diversity Award. Die laatste heeft Stad Gent gewonnen, met het nieuwe personeelsbeleid rond LGBTQIA+ dat op 13 juni 2023 gelanceerd werd.

Schepen van Personeel Hafsa El-Bazioui: "Ik ben heel trots op deze erkenning voor het werk van ons personeelsnetwerk Roze Neuzekes, dat in samenwerking met de input van tal van middenveldorganisaties dit beleid mee vorm gaf."

"Jezelf zijn, dat zou immers altijd een evidentie moeten zijn, ook op de werkvloer. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst blijven we werk maken om Stad Gent als werkgever inclusiever te maken."

"Jezelf zijn, dat zou altijd een evidentie moeten zijn, ook op de werkvloer." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Personeel

Met dit beleid is Gent zelfs een unicum. Het is uitzonderlijk om een LGBTQIA+ personeelsbeleid te hebben als lokaal bestuur, en daar ook nog een voltijdse medewerker op in te zetten.

Als Stad hebben we er altijd naar gestreefd om een diverse en inclusieve werkplek te zijn. We erkennen dat iedereen het recht heeft om authentiek te zijn, om te zijn wie ze zijn, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie.

Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, en daar namen en nemen we met Stad Gent een leidend engagement in op. 

De aanleiding voor het nieuwe beleid 

De richtlijnen en actieplannen die het nieuwe beleid omvat zijn het resultaat van een diepgaand onderzoek bij werknemers en focusgroepen. Daaruit bleek dat er een grote vraag leefde bij onze LGBTQIA+ medewerkers voor een uitgewerkt beleid.

Dat deze vele stappen nu bekroond worden door een award is dus een mooie erkenning en tegelijk een motivator om verder te werken aan inclusie op de werkvloer.

Die resultaten motiveerden ons tot nieuwe actiepunten. Een evaluatietool, genderinclusieve communicatie, een dienstvrijstelling van 20 dagen voor transgenderzorg, een gelijk ouderschapsverlof voor zowel de persoon die zwanger is als de partner et cetera.

Dat deze vele stappen nu bekroond worden door een award is dus een mooie erkenning en tegelijk een motivator om verder te werken aan inclusie op de werkvloer!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.