Nieuwe naam voor de Bourgoyen

17 November 2022

Nieuwe naam voor de Bourgoyen

De Bourgoyen-Ossemeersen krijgen tijdelijk de naam Hwange National Park. Els Hertogen (directeur 11.11.11) onthulde samen met schepen Hafsa El-Bazioui het nieuwe naambordje. Met de tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de Stad Gent de link maken tussen de droogte in het Hwange National Park in Zimbabwe enerzijds, en de Bourgoyen-Ossemeersen anderzijds. Beide natuurreservaten worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis.  

De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk

Afgelopen zomer stond de grote vijver in het Gentse natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen zo goed als leeg. De aanhoudende droogte en hittegolf was een ramp voor watervogels die afhankelijk zijn van het water om eten te vinden. 

"De klimaatcrisis voelen we overal, van Zimbabwe tot hier in Gent. Klimaatonrecht moeten we benoemen en aanpakken. De grootste impact treft de mensen die er het minst toe bijdroegen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

"De klimaatcrisis voelen we overal, van Zimbabwe tot hier in Gent. Klimaatonrecht moeten we benoemen en aanpakken. De grootste impact treft de mensen die er het minst toe bijdroegen", zegt schepen van Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui.

Conflict met olifanten

Dat verhaal klinkt in Zimbabwe bekend in de oren. In het Hwange National Park, het grootste natuurreservaat van het land en bijna half zo groot als België, raast de extreme aanhoudende droogte om zich heen.

Mensen zijn er afhankelijk geworden van humanitaire ondersteuning. Maar ook voor olifanten is de situatie fataal. Ze moeten lang speuren naar waterbronnen, soms zelfs tot in dorpen. Dit leidde al vaker tot conflicten tussen olifanten en mensen, met dodelijke afloop voor beide partijen als gevolg. 

"De gevolgen van de klimaatcrisis laten zich overal voelen, alleen samen kunnen we het stoppen." - Els Hertogen, 11.11.11-directeur

"De gevolgen van de klimaatcrisis laten zich overal voelen, alleen samen kunnen we het stoppen", zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. 

Naast de bewustmakingsactie voert Stad Gent ook meteen de daad bij het woord. De stad zet al jaren in op internationale solidariteit, en dat is nu niet anders. Elke euro die een Gentenaar schenkt aan de 11 campagne, wordt door de stad verdubbelt. Dus komaan Gent!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.