Nieuwe LGBTQIA+ personeelsbeleid genomineerd voor Çavaria award

21 December 2023

Nieuwe LGBTQIA+ personeelsbeleid genomineerd voor Çavaria award

We groeien naar meer genderinclusieve in plaats van genderneutrale communicatie.

In juni dit jaar werd het personeelsbeleid rond LGBTQIA+ voor de Stad Gent gelanceerd. Dat is ook Çavaria, de koepel van LGBTI+ organisaties in Vlaanderen en Brussel, niet ontgaan. Elk jaar organiseren zij Sparkle, een awardshow met als categorieën de Community Award, de Lifetime Achievement Award, en de Diversity award. En voor die laatste werd ons personeelsbeleid dit jaar genomineerd!

Hoe kwam het nieuwe beleid tot stand?

De richtlijnen en actieplannen die het nieuwe beleid omvatten zijn het resultaat van een diepgaand onderzoek bij werknemers en focusgroepen. Daaruit bleek dat er een grote vraag leefde bij onze LGBTQIA+ medewerkers voor een uitgewerkt beleid.

Tegelijk was er nood aan meer informatie en ondersteuning op de werkvloer. Zo gaven medewerkers bijvoorbeeld aan dat de Stad Gent voor een betere representativiteit in beeldvorming en communicatie kon zorgen. Er was ook vraag naar meer genderinclusief taalgebruik in de organisatie.

Van genderneutraal naar genderinclusief

Die resultaten motiveerden ons tot nieuwe actiepunten. De communicatierichtlijnen worden herbekeken en informatie-uitwisseling en sensibilisatiesacties worden uitgebreid. Een evaluatietool doet op vaste tijdstippen navraag bij de medewerkers over het beleid.

Deze vele stappen worden nu bekroond door een nominatie. Dat is een mooie erkenning en tegelijk een motivator om verder te werken aan inclusie op de werkvloer.

We groeien naar meer genderinclusieve in plaats van genderneutrale communicatie. We investeren in een specifieke opleiding van de vertrouwenspersonen rond dit thema, genderinclusief sanitair op de werkvloer, een dienstvrijstelling van 20 dagen voor transgenderzorg en een gelijk ouderschapsverlof voor zowel de persoon die zwanger is, als de partner.

Dat deze vele stappen nu bekroond worden door een nominatie is dus een mooie erkenning en tegelijk een motivator om verder te werken aan inclusie op de werkvloer.

Wanneer weten we of het beleid de award wint? 

Of de award in de wacht gesleept kan worden hangt voor 50 procent af van de jury, en voor 50 procent van de publieksstemming, die van 21 december 2023 tot en met 21 januari 2024 duurt. Stemmen kan hier.

De juryleden zullen de initiatieven scoren volgens de criteria ‘maatschappelijke impact’, ‘mobiliserend karakter’ en ‘duurzaam effect’. 

De Sparkle-show zelf vindt plaats in Kunstencentrum VIERNULVIER, op zaterdag 27 januari 2024. Tickets bestellen kan via deze link.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.