Nieuwe Gentse regels voor budgethuren

30 Mei 2024

Nieuwe Gentse regels voor budgethuren

"Geheel in lijn met ons sociaal woonbeleid geven we hierbij voorrang aan bepaalde huurders."

Vanaf 15 augustus 2024 gaat het nieuwe Gentse reglement voor budgethuren in. Van de huurders die in aanmerking komen, krijgen de lagere inkomens voorrang. Ook alleenstaanden krijgen meer kansen. 

Huurders die moeilijk een stek vinden op de private huurmarkt kunnen in Gent al 10 jaar beroep doen op de budgethuurwoningen van het stedelijk verhuurkantoor Huuringent.

Sinds een jaar bestaat er ook een Vlaams systeem van budgethuren. Hierbij krijgen verhuurders een subsidie op voorwaarde dat ze de woning met een korting op de huurprijs aanbieden.

Steden en gemeenten kunnen nu een eigen toewijsreglement voor dat Vlaamse systeem in het leven roepen. En dat is wat we in Gent doen.

Voorrang voor bepaalde huurders

Het Gentse reglement geeft ons de kans eigen klemtonen te leggen. Geheel in lijn met ons sociaal woonbeleid geven we hierbij voorrang aan bepaalde huurders: huurders met lagere inkomens die binnen de doelgroep vallen, krijgen via een puntensysteem voorrang.

"Uiteraard kiezen wij voor die doelgroepen die het het meest nodig hebben, namelijk de private huurders met een laag inkomen." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Ook alleenstaanden krijgen in het Gentse reglement meer kansen.

Budgethuurwoningen van een bepaalde grootte gaan bovendien eerst naar de gezinnen waarvoor ze geschikt zijn. En, tot slot krijgen rolstoelgebruikers altijd voorrang voor rolstoeltoegankelijke woningen.

Vlaanderen versus Gent

"In het Vlaamse systeem kan zowat iedereen meedingen voor een huurwoning met korting. De inkomensvoorwaarden liggen zo hoog dat zelfs iemand die behoort tot hoge inkomenscategorieën kans maakt op zo’n woning én dus lagere huur."

"Gelukkig kunnen lokale besturen nu eigen accenten leggen. Uiteraard kiezen wij voor die doelgroepen die het het meest nodig hebben, namelijk de private huurders met een laag inkomen", zegt Tine Heyse, schepen van Wonen.

Het Gentse reglement is door de gemeenteraad van mei goedgekeurd, en treedt in werking op 15 augustus 2024. Wie zich kandidaat wil stellen voor een budgethuurwoning, kan dat via huuringent.be.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.