Nieuwe energielening: tot 60.000 euro voor renovatie woning

29 Augustus 2022

Nieuwe energielening: tot 60.000 euro voor renovatie woning

Vanaf 1 september 2022 start De Energiecentrale van de Stad Gent met een nieuwe lening voor energiezuinige renovaties. Gentenaars kunnen een lening tot 60.000 euro krijgen, dankzij de nieuwe Vlaamse ‘Mijn VerbouwLening’. De lening kan gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en hernieuwbare energie. Dat zijn cruciale maatregelen om de energiefactuur te verlagen en de klimaatcrisis aan te pakken.

De leningen zullen verstrekt worden via De Energiecentrale, het adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren van de Stad. Gentenaars die een lening willen aangaan, krijgen gratis renovatiebegeleiding. De renovatiecoach van De Energiecentrale stelt op maat van de bewoner een plan van aanpak voor, helpt bij de keuze van aannemers en geeft financieel advies. Dankzij het hoge bedrag van de renteloze lening kunnen ingrijpende werken uitgevoerd worden, met als resultaat een onmiddellijke verlaging van de energiefactuur.

Gentse Energielening als model voor Mijn VerbouwLening

In 2019 lanceerde de Stad Gent een eigen energielening voor alle Gentenaren. De afgelopen jaren verstrekte de Stad Gent in totaal al 746 leningen.

Met de Vlaamse middelen uit Mijn VerbouwLening zullen nog meer Gentenaars hun renovatiebudget kunnen optrekken. De lening, tot 60.000 euro, heeft een vaste rentevoet en kan afbetaald worden op maximum 25 jaar. Wie in 2022 een lening afsluit, kan al zeker renteloos lenen.

“Met de Gentse Energielening hebben we een pioniersrol gespeeld. Vlaanderen neemt nu onze oplossing over en breidt ze uit. Zo krijgen nog meer mensen de kans hun woning grondig aan te pakken.” - Tine Heyse, klimaatschepen

De nieuwe lening is er zowel voor eigenaars van een eigen woning als verhuurders. Ook eigenaars van een appartement in Gent kunnen individueel of via hun vereniging van mede-eigenaars zo’n lening afsluiten. Mijn VerbouwLening zal kunnen worden aangevraagd tot eind 2026.

“Met de Gentse Energielening hebben we een pioniersrol gespeeld”, zegt klimaatschepen Tine Heyse. “Vlaanderen neemt nu onze oplossing over en breidt ze uit. Zo krijgen nog meer mensen de kans hun woning grondig aan te pakken.”

Energiezuinig renoveren en hernieuwbare energie om energiefactuur te drukken

De nood aan renovatieleningen is groot. De helft van de Gentenaren heeft onvoldoende kapitaal om te investeren in klimaatrenovaties. Nochtans is investeren in energiezuinig renoveren en hernieuwbare energie de beste manier om de energiefactuur te drukken en om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen zoals aardgas.

Met de fel gestegen renovatiekosten en materiaalprijzen kan de nieuwe renovatielening ademruimte geven aan wie wil verbouwen.

Naast energiebesparende maatregelen zoals isolatie, komen ook efficiënte verwarming en koeling, zonnepanelen en warmtepompen in aanmerking. Gentenaren kunnen ook een lening krijgen voor de financiering van werken aan sanitair, elektriciteit en vochtbestrijding.

Die basisingrepen zijn noodzakelijk om huizen van slechte kwaliteit om te bouwen naar comfortabele, energiezuinige woningen.

Met dit thema verschenen wij in de pers, in De Gentenaar en Het Laatste Nieuws (print). 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.