Nieuwbouw voor JNM en Scouts en Gidsen JOVA in Gentbrugge is klaar

19 November 2020

Nieuwbouw voor JNM en Scouts en Gidsen JOVA in Gentbrugge is klaar

Dankzij een bijzonder duurzame nieuwbouw kunnen Scouts en Gidsen JOVA en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu hun activiteiten in Gentbrugge verderzetten. De werf startte deze zomer en is nu al afgewerkt. 

Nood aan meer ruimte

De jongeren van Scouts en Gidsen JOVA ravotten wekelijks op hun vertrouwde terrein in de Nelestraat in Gentbrugge. Maar de scoutsgroep is al enkele jaren aan het groeien en botste op de limieten van de infrastructuur op de site.

Ook de Gentse Jeugdbond voor Natuur en Milieu was op zoek naar een locatie om een nieuwe afdeling op te starten. Voortaan kan dus ook JNM Gent-Oost de Nelestraat als uitvalsbasis gebruiken voor activiteiten.

"We maken deze bestuursperiode werk van meer capaciteit bij de jeugdbewegingen, door onder meer gedeeld gebruik." - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

"Samen met de sector maken we deze bestuursperiode werk van meer capaciteit bij de jeugdbewegingen. We doen dit onder andere door het investeren in jeugdinfrastructuur en gedeeld gebruik", zegt Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

Om deze jeugdwerking te ondersteunen gaf Stad Gent aan sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) de opdracht op het huidige terrein twee extra lokalen te bouwen. Op hetzelfde terrein staat nog een ander volume dat enkele jaren geleden al door sogent werd gerenoveerd.

Innovatieve houtbouw

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door het Gentse architectenbureau durv ontwerpers. Het pand is multifunctioneel en kan naar wens en noodzaak gebruikt worden als één open ruimte of met een geluidsdempende mobiele wand opgedeeld worden in twee kleinere ruimtes.

"Dankzij deze werken is er meer plek voor de snel groeiende scouts Jova én krijgt JNM Gent-Oost een vaste plek." -Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

Van bij de start is resoluut gekozen voor duurzaamheid. De constructie bestaat uit een prefabbouw van CLT (Cross Laminated Timber), een relatief jonge houtbouwtechniek. Niet alleen is dit een duurzaam bouwmateriaal op zich, maar aangezien de elementen hiervan in de fabriek worden vervaardigd is de impact van de werf op de buurt ook veel kleiner. Het resulteert in een kortere bouwperiode, minder transport, minder lawaai en minder stof. Daarnaast kreeg het gebouw een groendak en wordt het hemelwater gerecupereerd. Tot slot wordt het nieuwe gebouw via de zonnepanelen op het dak ook van duurzame energie voorzien.

Een vlot bouwproces

De realisatie van dit project is uiterst vlot verlopen. Na de studiefase waarbij sogent en de Jeugddienst van de Stad Gent de nodige vereisten vastlegden, werd in augustus 2018 het bureau durv ontwerpers aangesteld om het ontwerp uit te werken. Na de fase van ontwerp, bestek en vergunningen, werd de opdracht gegund aan Woema! cvba, een aannemer die zich toespitst op bio-ecologische houtbouw en renovatie.

"Dankzij deze werken is er meer plek voor de snel groeiende scouts Jova én krijgt JNM Gent-Oost een vaste plek", aldus Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

In augustus 2020 konden de buurtbewoners de eerste activiteiten op de werf opmerken en nu, nog geen vier maanden later, is het bouwwerk al klaar. De Stad maakte vanuit het jeugdbudget middelen vrij voor dit project. Door middel van een subsidieovereenkomst beschikte sogent over 200.000 euro voor de realisatie.