Nieuwbouw dierenasiel aan de Noorderlaan krijgt stilaan vorm

09 Mei 2018

Nieuwbouw dierenasiel aan de Noorderlaan krijgt stilaan vorm

Afgelopen woensdag plantte Tine Heyse, schepen voor dierenwelzijn, samen met het Dierenasiel Gent en schepen De Regge, een meiboom op het gebouw aan de Noorderlaan. Vanaf mei 2019 zal de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming, beter bekend als ‘Dierenasiel Gent’, daar zijn intrek nemen.  

Tine: “Samen met Dierenasiel Gent hebben we hard gewerkt om dit te realiseren. Ik ben trots dat het project nu vorm krijgt. Het is een grote stap vooruit voor opgevangen honden en katten. Ook voor de medewerkers en vrijwilligers zal het een verademing zijn. Dat het gebouw bovendien aan hoge energienormen voldoet, is een extra troef.” 

Een van de belangrijkste opdrachten die een lokale overheid heeft op vlak van dierenwelzijn is de opvang van loslopende en achtergelaten dieren. Gelukkig hoeft de Stad dit niet alleen te doen. Naast de talrijke en broodnodige opvanginitiatieven die onze stad rijk is, hebben we ook het Gentse Dierenasiel. Een speler op eigen bodem die kan instaan voor de opvang van gevonden huisdieren, katten en honden, op een schaal die spoort met die van onze stad.

Maar de locatie in het Citadelpark, waar het Dierenasiel Gent sinds 1958 dieren opvangt, takelt stilaan af. Ook de normen op het vlak van dierenwelzijn zijn de laatste decennia – gelukkig! – grondig veranderd. Daarom ging de Stad op zoek naar een oplossing.

Aan de Noorderlaan werd een geschikte locatie gevonden. In oktober 2016 besliste de gemeenteraad om het terrein van 2097m² voor 50 jaar uit te lenen aan Dierenasiel Gent, via een zogenaamde opstalovereenkomst. Op initiatief van schepen Heyse kende de Stad ook een investeringssubsidie van 978.564€ toe om het gebouw op te trekken. In totaal zal het project ongeveer 1 miljoen euro kosten.

Tine: “Hoewel Dierenasiel Gent bouwmeester is, konden ze blijven rekenen op onze diensten voor advies. We zochten samen een architect die kon voldoen aan het Programma van Eisen. Zo moest rekening worden gehouden met de voorwaarden om als inrichting voor het houden van dieren te worden erkend, maar ook met de onderhoudsvriendelijkheid, toegankelijkheid, brandveiligheid en energiezuinigheid.”

Het gebouw zelf bestaat onder andere uit een katten- en hondengedeelte, naast een bureelruimte en een vergaderzaaltje om o.a. schoolklasjes te kunnen ontvangen. In het asiel kunnen ook operaties doorgaan.

Het gedeelte voor de honden bevindt zich op het gelijkvloers. Er komen 4 afgescheiden units met telkens een losloopzone. Daarin zijn er 8 à 10 schuthokken van minstens 7m², bestaande uit een binnen- en buitenhok. Bij de units hoort ook telkens een losloopweide. Langere wandelingen kunnen op een van de omliggende wandelroutes.

De katten krijgen een aparte verdieping. Ze worden ondergebracht in 5 leefruimtes van 19 à 20m² (meer dan 1m²/kat) en 3 quarantaineruimtes. Ook worden voor hen twee terrassen voorzien van telkens 50,9m².

Er wordt gekozen voor een houtskelet voor passiefbouw en een groendak.

Momenteel wordt de ruwbouw afgewerkt. Vanaf juni beginnen de metselwerken voor de gevel en wordt de binnenkant (valse plafond, elektriciteit, vloerafwerking e.d.) verder afgewerkt. Het einde van de werken wordt voorzien in april 2019.

Hou alvast 1 datum vrij: de feestelijke opening op 4-5 mei 2019.