Nieuw woonmodel: Primeur in Vlaanderen

13 Oktober 2022

Nieuw woonmodel: Primeur in Vlaanderen

In de Gentse wijk Meulestede legde schepen voor Wonen Tine Heyse op zaterdag 8 oktober 2022 de eerste steen van 34 betaalbare koopwoningen. Meteen het eerste Community Land Trust-bouwproject (CLT) dat in Vlaanderen van start gaat. Via dit woonmodel kopen mensen met een beperkt inkomen een woning zonder de grond.

Een CLT is een organisatie die grond koopt en beheert samen met de gemeenschap. CLT Gent, waarin ook de Stad Gent en stadsontwikkelingsbedrijf sogent vertegenwoordigd zijn, startte nu als eerste in Vlaanderen met een bouwproject in de Goedendagstraat in Meulestede.

Gemeenschapsvorming

"We zijn verheugd dat we als Stad een pioniersrol kunnen opnemen door dit project ten volle te steunen. Dit is niet alleen een belangrijke stap voor betaalbaar wonen in Gent, we willen ook anderen inspireren." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Voor dit project hebben de Stad Gent en sogent de grond bij CLT Gent ingebracht voor de bouw van 34 betaalbare koopwoningen. De 34 woningen worden gebouwd door WoninGent en krijgen een privétuin of terras.

Maar er komt ook een gedeelde tuin, een gemeenschapsruimte én openbaar groen met veilige fietsverbindingen.

Een belangrijk aspect van een CLT-project is immers de gemeenschapsvorming. Bij elke stap worden de bewoners en de buurt betrokken. Het project is klaar in 2024.

Tine Heyse: "We zijn verheugd dat we als Stad een pioniersrol kunnen opnemen door dit project ten volle te steunen. Dit is niet alleen een belangrijke stap voor betaalbaar wonen in Gent, we willen ook anderen inspireren."

Beperkte herverkoopprijs

Dit nieuwe woonmodel maakt wonen betaalbaarder voor mensen met een beperkt inkomen. Bij een CLT-project krijgt men immers de kans om een woning te kopen zonder de grond.

Net zoals een gewone eigenaar krijgen de bewoners eeuwig gebruiksrecht op hun huis. Ze mogen hun huis ook verbouwen of verkopen en hun erfgenamen kunnen het erven. Wel moeten ze de woning altijd zelf bewonen, verhuren kan niet.

Om de woning op lange termijn betaalbaar te houden, wordt de herverkoopprijs beperkt. Al die tijd blijft de CLT eigenaar van de grond.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.