Nieuw stadskantoor is toegankelijk en duurzaam

09 Februari 2023

Nieuw stadskantoor is toegankelijk en duurzaam

"Door het samenbrengen van onze stadsdiensten wordt het Stadskantoor Gent het kloppend hart van onze organisatie." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Personeel en Facility Management

Het nieuwe Stadskantoor Gent is geopend aan de Zuid. Niet langer verwarring tussen de oude bib, het EGW gebouw, het AC zuid … maar simpelweg Het Stadskantoor. Het wordt het kloppend hart van de Gentse dienstverlening en administratie. Het gebouw wordt ook de werkplek van 1.450 stadsmedewerkers én is een toonbeeld van duurzaamheid.

Een reispas aanvragen, adreswijziging doorgeven, vragen over opgroeien, opvoeden of leren bij het Groeiteam of andere vragen? Voortaan komt alle dienstverlening in het Stadskantoor samen in één grote publiekszone.

Centraal daarin is er de onthaalbalie van Gentinfo voor algemene vragen. Daarnaast kunnen Gentenaars aan snelbalies terecht voor bijvoorbeeld een reispas, aan doe-het-zelfbalies voor een adreswijziging of aan themabalies voor andere vragen.

Naast de open balies zijn er ook spreek- en vergaderlokalen voor meer gevoelige dossiers.

Het was reeds een lang bouwproces en de derde en laatste fase (in het voormalig EGW gebouw) is deze week ook gestart. Via een glazen passerel zullen deze twee gebouwen verbonden zijn. Een brede doorgang daaronder brengt je naar het park. 

Duurzaamheid

Het stadskantoor is een gebouw van de toekomst. Het ontwerp is afgestemd op een nieuwe manier van loketwerking en dienstverlening. Het is ook een bijzonder duurzaam gebouw. De Stad doorloopt daarvoor een traject waarbij een externe organisatie controleert op duurzaamheid tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase.

De warmte van de servers in het datacentrum wordt gebruikt voor warm water en verwarming. De hoogwaardige thermische isolatie en driedubbele beglazing maken het gebouw energiezuinig. Maar dat is niet alles. Er zijn groengevels en groendaken, zonnepanelen ealle toiletten zijn aangesloten op regenwater. 

Genderneutraal toilet

Bovendien kunnen we een genderneutraal toilet aanbieden. Dit op advies en vraag van de Roze Neuzekes, het personeelsnetwerk voor LGBTQIA+.

Ook oud meubilair werd hergebruikt. Zo kregen voormalige schoolstoelen, dankzij sociale economie, een tweede leven en worden de loketten uit het EGW-gebouw gerecupereerd en omgebouwd naar tafels voor de ontmoetingsruimtes.

Uiteraard is er ook een grote fietsenstalling met oplaadpunten, plaatsen voor grotere fietsen en signalisatie. 

Loop zeker eens binnen! 

Tijds- en plaatsonafhankelijk werken

"Door het samenbrengen van onze stadsdiensten wordt het Stadskantoor Gent het kloppend hart van onze organisatie. Het gebouw is duurzaam en toekomstproof en wordt mee verwarmd door restwarmte van het datacenter."

"Bovendien kunnen de ruimtes flexibel gebruikt worden zodat medewerkers hier tijds- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Naast de Gentenaars zullen ook onze medewerkers zich hier snel thuis voelen", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Personeel en Facilitair Management

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.