Nieuw op de recyclageparken

03 Juni 2021

Nieuw op de recyclageparken

Sinds 1 juni gelden er op de recyclageparken enkele nieuwe regels. Zo is het voortaan verplicht om asbest verpakt aan te bieden. Er staat ook een nieuwe container voor afval dat nauwelijks te recycleren is. Door dat apart in te zamelen, blijft de inhoud van de andere containers 'zuiver' en dus beter te recycleren.

Asbest

IVAGO voerde op 1 juni de Vlaamse wetgeving rond asbestinzameling door. Asbesthoudend materiaal moet vanaf dan verpakt zijn in een doorzichtige folie of zak van minstens 100 micron dik. Verpakkingsmateriaal is te koop aan het IVAGO-onthaal of in een doe-het-zelfzaak. 

'Gemengd, te storten' als allerlaatste optie

Om ervoor te zorgen dat de afvalstromen ‘zuiver’ zijn en dus afval goed kan worden gerecycleerd, voert IVAGO op 1 juni 2021 een nieuwe afvalsoort in: ‘Gemengd, te storten’. In de container met nummer 9 kan je terecht met kristalglas, faience, vuurvast glas, chape met isolatie …

Omdat IVAGO die materialen apart inzamelt, wordt de inhoud van de containers steenpuin, vlak glas en gips zuiverder en dus beter gerecycleerd.

"Met deze stroom zetten we in op beter sorteren, en dus recycleren. Voorkomen geniet nog steeds onze voorkeur." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

"Met deze stroom zetten we in op beter sorteren, en dus recycleren. Voorkomen geniet nog steeds onze voorkeur. Hergebruik of herstel, en is er geen redden meer aan, demonteer je spullen dan zo goed mogelijk. Want weet dat ‘Gemengd, te storten’ de allerlaatste optie is, aangezien er geen recyclageproces volgt", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.

De inhoud van de ‘Gemengd, te storten’-container komt terecht op een erkende stortplek.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.