Nieuw aanmeldingssysteem voor secundair onderwijs

18 Januari 2018

Vanaf het schooljaar 2018-2019 verlopen aanmeldingen voor het eerste jaar secundair onderwijs via een online aanmeldingssysteem. De bedoeling is dat jongeren samen met hun ouders hun favoriete scholen kiezen en zich vervolgens aanmelden. De schoolkeuze ligt immers niet alleen bij de ouders, ook jongeren hebben een mening. Om het gesprek hierrond aan te wakkeren, wordt elke Gentenaar geboren in 2006 aangeschreven. 

Het nieuwe online aanmeldingssysteem is objectief, transparant en eerlijk

Voordien moesten ouders op tijd telefonisch inschrijven of kamperen als de vraag groter was dan het aanbod. Daar was niemand gelukkig mee, ook de scholen zelf niet. Voortaan heeft elke jongere evenveel kans om in zijn of haar school van voorkeur een plek te krijgen.

Aanmelden

Iedere leerling die een plaatsje wil in 1A, 1B of OV4 - type 9 1A of 1B moet aanmelden. Aanmelden kan van 2 februari (12 uur) tot en met vrijdag 23 februari 2018 (12 uur). Het tijdstip van aanmelden is niet belangrijk, zolang het maar binnen deze periode gebeurt.

Meerdere scholen opgeven

Om te vermijden dat een kind nergens een plaats vindt, is het aan te raden bij de aanmelding elke school van voorkeur op te geven. Meerdere scholen aanduiden, betekent niet dat de kans op een plaats in de favoriete school kleiner wordt. Indien er meer aanvragen dan plaatsen zijn, worden de beschikbare plaatsen verdeeld via toeval en schoolvoorkeur. Wie maar één school opgeeft en geen plaats toegewezen krijgt, moet wachten tot maart 2018 om in te schrijven in een school met nog vrije plaatsen. De keuze zal dan beperkter zijn, gezien sommige scholen na de online toewijzingen volzet zijn.

Resultaat op 2 maart

Wie zich aanmeldt, krijgt in de loop van vrijdag 2 maart 2018 bericht via e-mail of er plaats is in een van de opgegeven scholen. Vervolgens kunnen ouders hun kind inschrijven na afspraak met de school.

Snuister hier voor meer informatie.