Debat over kennis Nederlands bij ambtenaren

21 Januari 2021

Debat over kennis Nederlands bij ambtenaren

Pittig debat in de commissie Personeel, afgelopen dinsdag. De inzet: de kennis van het Nederlands bij het stadspersoneel. "Niet elke ambtenaar moet het Nederlands perfect machtig zijn", stelde schepen van Personeel Van Braeckevelt. De taalvereiste is daarom aangepast aan het type functie. "Door van iedereen perfect Nederlands te verwachten, ontnemen we mensen net kansen op een goede job én op taalverwerving via werk."

Heilig huisje

Kennis van het Nederlands is belangrijk. Maar het mag geen heilig huisje zijn, waar niemand durft aan te raken. In zijn beleidsnota HR/Personeel kiest schepen Van Braeckevelt er dan ook voor om een genuanceerd maar taboeloos beleid te voeren. De taalvereiste is daarom aangepast aan het type functie.

"Als we mensen niet aan de slag krijgen, gaan we er allemaal op achteruit. Bestaande drempels om te solliciteren moeten worden weggewerkt. Zo krijgen mensen meer kansen, ook om Nederlands te leren." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Personeel

Vacatures bij Stad Gent zullen aangeven welk niveau van Nederlands verwacht wordt, en dat is nieuw. De sollicitatiegesprekken zelf blijven in het Nederlands doorgaan. "Wist je trouwens dat we bij Stad Gent ook taalcoaching op de werkvloer voorzien? We versterken het Nederlands zelfs nog", geeft Bram nog mee. 

Het debat werd gevoerd naar aanleiding van de beleidsnota Personeel/HR en het Strategisch Kader voor Diversiteit en Inclusie. Dat vind je hier terug.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.