Natte maart betekent niet dat we op onze lauweren mogen rusten

13 April 2023

Natte maart betekent niet dat we op onze lauweren mogen rusten

"Wie investeert in groen en water in de tuin, krijgt daar sinds 1 januari een premie voor." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Maart was dubbel zo nat als gemiddeld maar dat wil nog niet zeggen dat we voldoende grondwater hebben voor een droge zomer. De toestand blijft precair. En dat kwam prominent aan bod in het VRT Journaal vorige week waar schepen Heyse mocht uitleggen hoe Stad Gent de Gentenaars ondersteunt om meer water op te vangen.

Stad Gent is één van de 39 steden en gemeenten in Vlaanderen die ontharding subsidiëren.

Premies voor meer groen en water

Stad Gent zet volop in op vergroening van straten en pleinen maar ondersteunt ook gezinnen en bedrijven. Zij krijgen subsidies om tegels te vervangen door planten, voor regenwaterputten en voor infiltratie.

Tine Heyse, schepen van Klimaat: "Wie investeert in groen en water in de tuin, krijgt daar sinds 1 januari een premie voor. We geven die steun omdat burgers en bedrijven zo meewerken om de stad te beschermen tegen de klimaatopwarming."

Afkoeling bij hitte, bescherming bij stortbuien

Meer groen en water voorzien helpt de stad afkoelen tijdens de zomer, wateroverlast opvangen tijdens stortbuien en helpt insecten, vogels en kleine dieren overleven. De stad wordt er bovendien mooier en gezonder van.

"We geven die steun omdat burgers en bedrijven zo meewerken om de stad te beschermen tegen de klimaatopwarming." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Stad Gent bouwt met deze nieuwe subsidie verder op bestaand beleid want Gentenaars kunnen al langer steun aanvragen voor de aanleg van groendaken.

"Sinds 2002 werden in Gent voor meer dan 120.000 m² gesubsidieerde groendaken aangelegd", aldus Tine. "Dat is 20 keer het voetbalveld van KAA Gent of goed voor de buffering van 4 miljoen liter water."

Subsidie voor klimaatadaptieve ingrepen

De middelen voor de nieuwe subsidie komen van het Lokaal Klimaatpact van de Vlaamse regering. Gentenaars kunnen tot 2.000 euro krijgen voor een nieuwe regenwaterput maar ook wie extra vierkante meters dak aansluit op een bestaande regenwaterput kan tot 1.500 euro ontvangen.

Ook de subsidie voor groendaken werd uitgebreid en er is ondersteuning voor wie wil ontharden, voor wadi’s en voor ondergrondse infiltratie.

Ontdek hier het subsidiereglement voor klimaatadaptieve ingrepen.

 

Bekijk de passage van Tine Heyse op het VRT NWS journaal 👇 
(scroll naar de video onderaan in het artikel - Ontharden? Tuinaannemer uit Deinze toont hoe dat kan)

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.