Naar meer duurzame toeristische logies in Gent

03 December 2020

Naar meer duurzame toeristische logies in Gent

Het Gents toerisme ligt al even stil, voor de sector is het overleven nu. Maar als het toerisme na corona weer op gang trekt, zal Gent klaar staan. We spelen daarbij onze unieke troeven uit. Een daarvan is Gent als pionier op vlak van duurzaamheid. Daarom beslisten we om onze toeristische logies financieel te ondersteunen om een erkenning als 'Green Key'-accomodatie te behalen. Green Key is een internationaal label dat hotels en congreslocaties krijgen als ze bepaalde criteria qua duurzaamheid behalen.

"Gent is een duurzame stad en dat mogen we ook uitstralen. Door onze logies aan een Green Key-label te helpen, werken we samen aan het toerisme van de toekomst." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Hotels, Bed and Breakfasts en congreslocaties die een Green Key-label van Good Planet hebben, tonen dat ze zorgvuldig omspringen met water en energie, afval beperken en kiezen voor duurzame maaltijden op het menu. Daarnaast staat Green Key ook voor het investeren in het welzijn van werknemers en voor het verhogen van het ecologisch bewustzijn van toeristen, zonder in te boeten aan comfort.

Toerisme van de toekomst

Momenteel bezit ongeveer 1 procent van de Gentse toeristische slaapplekken en congreslocaties dat Green Key-label. Om dat aandeel te verhogen, betaalt de Stad Gent vanaf 1 januari 2021 de instapkost in het programma terug.

Toeristische logies en congreslocaties kunnen ook gebruik maken van gratis energiecoaching, een onderdeel van het Gentse klimaatplan. Hiermee krijgen zij professioneel advies rond mogelijkheden voor energiebesparing en hernieuwbare energie.