Naar een duurzame stad met duidelijke regels voor ontwikkelaars
18 Juli 2024
De focus van het beleid ligt op betaalbaar wonen, groen en zachte mobiliteit.
Gent is een fantastische stad. Het is fijn leven hier. De aanwezigheid van Groen in het stadsbestuur heeft daar sterk in meegespeeld. Het verbaast dan ook niet dat Gent mensen aantrekt. De stad groeit en er wordt veel gebouwd. Met duidelijke en transparante regels voor ontwikkelaars zorgt Filip Watteeuw ervoor dat die groei duurzaam en eerlijk gebeurt.
Meerwaarde voor alle Gentenaars
Het aantal inwoners in Gent groeit jaar na jaar. Tegen 2040 zijn zo’n 6000 extra woningen nodig. Meer mensen betekent niet enkel meer woningen, maar ook meer scholen, meer parken, meer bibliotheken enz. Een deel van die nood wordt ingevuld door ontwikkelaars. Een deel door de stad. Om te zorgen dat de stad die taken kan opnemen en het voor alle Gentenaars goed leven is, worden bij omgevingsvergunningen stedenbouwkundige bijdragen gevraagd aan ontwikkelaars.
‘De samenwerking met ontwikkelaars moet gebeuren op een evenwichtige manier, zodat ook de buurtbewoners de meerwaarde ervaren en we als stad kunnen voorzien in wat nodig is. Daartoe dienen die stedenbouwkundige bijdragen’, legt Filip uit. ‘Voorheen was dit vooral in de vorm van een financiële bijdrage of een bijdrage in natura, zoals een park of een doorsteek voor voetgangers en fietsers. Het was niet steeds duidelijk, en dus niet transparant, hoe die lasten werden bepaald. Dat verandert. De regels worden transparanter en de mogelijkheden om de stedenbouwkundige lasten in te vullen worden uitgebreid.’
"De regels worden transparanter en de mogelijkheden om de stedenbouwkundige lasten in te vullen worden uitgebreid." Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw.
Focus op betaalbaar wonen, groen en zachte mobiliteit
Een bijdrage leveren zal bijvoorbeeld niet enkel meer kunnen in de vorm een park, maar ook in de vorm van betaalbaar wonen, een publieke fietsenstalling, ruimte voor een crèche of andere publieke nutsvoorzieningen. De focus van het beleid ligt op betaalbaar wonen, groen en zachte mobiliteit.
‘Als een bijdrage in natura niet mogelijk is, dan is de compensatie financieel. Dat geld wordt dan uitsluitend gebruikt voor de uitvoering van het ruimtelijk beleid van de Stad Gent. Wat er precies kan en hoeveel de bijdrage is, wordt nu duidelijker en eerlijker geregeld’, zegt Filip. ‘Maar we geven de voorkeur aan een bijdrage in natura. Daar hebben de buurtbewoners het meest aan.’
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.