Naar de film! Herr Bachmann und Seine Klasse

25 Maart 2022

Naar de film! Herr Bachmann und Seine Klasse

In een Vlaanderen waarin onderwijs steeds meer gekwantificeerd wordt, waarbij begrippen als 'teaching to the test', 'excelleren' en 'leerlingen als menselijk kapitaal' het onderwijsdiscours van de Vlaamse regering vormgeven, is het een verademing om even te kunnen terugkeren naar de essentie. Elke Decruynaere tipt jullie daarom graag de documentaire "Herr Bachmann und Seine Klasse". De film toont de mooie, warme en menselijke kant van wat er in de scholen gebeurt. In tijden waarin de scholen met de ene na de andere crisis te kampen krijgen, is zo'n inspirerende vertoning een welkome pauzeknop. Ze mocht samen met vele leerkrachten van het Stedelijk Onderwijs afgelopen woensdagnamiddag naar de film. Het voelde voor haar als een trip terug naar de essentie.

Verbindend verhaal

Herr Bachmann und Seine Klasse vertelt het inspirerende verhaal van Dieter Bachmann, een Duitse leraar op de rand van zijn pensioen die op een heel eerlijke manier probeert om zijn leerlingen uit vele verschillende landen zich thuis te laten voelen. Hij biedt hen zicht op een betere toekomst, zet hen aan tot zelfreflectie en leert hen conflicten uit te praten. Hij benadrukt niet de verschillen, maar dat wat hen verenigt. Hij prikkelt hun verbeelding en inspireert met muziek en taal.

“Leraar zijn is toch echt een prachtig beroep! Wat een super warme film over een leraar die zoveel betekent in het leven van zijn leerlingen, die het nochtans elk vanuit hun eigen achtergrond niet altijd gemakkelijk hebben. Ook hier bij ons schrijven leraren dag na dag zo’n mooie, verbindende verhalen. Voor hen doe ik graag mijn hoedje af.” - Elke Decruynaere.

De juiste leraar op het juiste moment

Het is vooral ook de individuele betrokkenheid van de leraar die de eigenwaarde van zijn leerlingen versterkt. Hij is heel eerlijk over zichzelf en verwacht van zijn leerlingen hetzelfde. De film is een inspirerend bewijs dat de juiste leraar op het juiste moment, een van de grootste geschenken van het leven kan zijn.

Herr Bachmann und Seine Klasse ging vorig jaar in première op het Filmfestival van Berlijn en werd daar lovend ontvangen: de documentaire won er de Zilveren Beer en de publieksprijs.

 

Voor wie de kans krijgt om deze docu te zien: een aanrader! 

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.