Moeten we ons mondiaal beleid dekoloniseren

26 Februari 2021

Moeten we ons mondiaal beleid dekoloniseren

De finaliteit van het lokaal mondiaal beleid is dat we ons als Stad bewust zijn van en rekening houden met de impact van ons beleid op het Globale Zuiden. Zo vormt eerlijke handel al jaren het speerpunt van het beleid rond internationale solidariteit. Geen hulp aan het ‘arme’ Zuiden (een term die we - voor alle duidelijkheid - niet meer gebruiken), maar werken aan systeemverandering.

Daarom vormt eerlijke handel al jaren het speerpunt van het beleid rond internationale solidariteit. Op die manier wil de Stad komaf maken met de exploitatie van natuurlijk hulpbronnen en goedkope arbeidskrachten.

Terminologie

En net omdat we daar al jaren op inzetten, worden verschillende aanbevelingen al (gedeeltelijk) uitgevoerd of zitten in de pijplijn. Met andere aanbevelingen gaan we graag aan de slag. Uit het rapport bleek dat onze gehanteerde terminologie nog niet altijd in lijn is met ons narratief - ons verhaal en denkkader (zoals hierboven geschetst). We zijn het grondig eens om niet meer te spreken in termen van Noord vs. Zuid, ontwikkelingssamenwerking, ontwikkelingslanden … maar dat bleek nog niet overal consequent doorgetrokken.

Nieuwe titel

Tine Heyse: “Ik ben inderdaad al 6 jaar schepen van Noord-Zuid en hoewel we in onze beleidsnota consequent spreken van internationale solidariteit, is mijn titel verouderd. Van bij het lezen van de aanbeveling rond de terminologie wist ik onmiddellijk, hier moet ik actie ondernemen. En sinds gisteren ben ik officieel schepen van Internationale Solidariteit.”

“Met deze aanbeveling gaan we dus absoluut aan de slag, zodat we dit volgend schooljaar kunnen opnemen in ons educatief aanbod. We bekijken ook met andere stadsdiensten hoe we het parcours kunnen ontsluiten voor alle Gentenaars.” - Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit

Dekoloniaal parcours

Een aanbeveling die helemaal aansluit bij de educatieve werking van het Vredeshuis is de ontwikkeling van een dekoloniaal parcours in Gent. Het is een laagdrempelige en toegankelijke manier om op ontdekking te gaan over en stil te staan bij het belang van dekoloniseren.

Want ook dat is een belangrijke uitdaging: hoe betrek je als Stad je inwoners bij het dekoloniseren?  Tine: “We organiseren alvast op 26 juni een miniversie – wegens, jawel … corona – van het festival Rassemblé, dat we oorspronkelijk van plan waren te organiseren naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid van Congo in juni 2020.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.