Mobiel meubilair op Gentse pleinen

20 Mei 2021

Mobiel meubilair op Gentse pleinen

De pandemie maakt één iets duidelijk: ontmoetingsplaatsen en meer groen in de stad zijn enorm belangrijk. Met mobiele zit- en groenelementen wil gemeenteraadslid Sara Matthieu de Gentse pleinen aantrekkelijker maken: "De verplaatsbare stoelen tijdens de zomer in de verschillende parken zijn een groot succes, maar ook buiten de zomermaanden willen we Gentenaren naar gezellige en levendige pleinen lokken."

Vrienden en familie zien kan voorlopig enkel in de buitenlucht. Dat geldt ook voor bewoners van appartementen en kleinere woningen. De witte krijtcirkels zijn een succes voor jongeren om elkaar te ontmoeten, maar gezellig of mooi zijn die niet.

"Een verplaatsbaar podium doet Gent als cultuurstad alle eer aan." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Sara vindt dat iedereen recht heeft op een fijne ontmoetingsplaats, en wil daarom de Gentse pleinen aantrekkelijker maken met verplaatsbare speel- en zitelementen en groen: "We kunnen de pleinen snel aantrekkelijker maken: doordat de aankleding mobiel is zijn er geen studies nodig en kunnen we de elementen vrijwel overal plaatsen. Buurtbewoners of pleingebruikers zouden mee kunnen kiezen uit een aantal opties per locatie."

Buurtbewoners betrekken

Schepen voor Mobiliteit en Openbare Ruimte Filip Watteeuw reageert enthousiast: "Er loopt al een aanbesteding voor een aantal grote bloembakken, mét zitgedeelte. Het is de bedoeling dat de Groendienst samen met de bewoners voor de beplanting zorgt, zodat de buurtbewoners ook betrokken worden." Volgens schepen Watteeuw kunnen de parkstoelen ook ingezet worden op de Gentse pleinen, zodat meer mensen er plezier aan beleven.

Podium

Sara hoopt dat de Stad ook wil investeren in een verplaatsbaar podium of een arena om ook de cultuursector - letterlijk - een extra podium te bieden: "Een verplaatsbaar podium in openlucht doet Gent als cultuurstad alle eer aan. Bovendien bieden we kleine én grote organisaties zo de kans om dichter en toegankelijker bij de mensen cultuur aan te bieden."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.