Minister Khattabi bezoekt Gentse circulaire projecten

26 Januari 2023

Minister Khattabi bezoekt Gentse circulaire projecten

"We willen een toekomst voor onze industrie, maar die zal veel efficiënter met materialen en grondstoffen moeten omspringen dan vandaag."

Federaal minister van klimaat, leefmilieu, duurzame ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi bracht deze week een bezoek aan Gent. De minister maakte er kennis met de groene schepenen tijdens een lunch in sociaal restaurant Parnassus en bracht daarna een bezoek aan CAPTURE en De Klusserette. Een ideaal moment om circulaire ideeën uit te wisselen. 

Meer dan de helft van de CO2-uitstoot in Vlaanderen is afkomstig van het produceren en verwerken van materialen. Een circulaire strategie is dan ook van groot belang om als stad klimaatneutraal te worden.

Stad Gent zet daarbij zowel in op de versterking van kleinschalige circulaire initiatieven als op de opschaling van circulaire economie samen met de Cleantech Cluster Regio Gent. Minister Khattabi bezocht samen met schepen Heyse en schepen Van Braeckevelt een schoolvoorbeeld van beide.

"We willen een toekomst voor onze industrie, maar die zal veel efficiënter met materialen en grondstoffen moeten omspringen dan vandaag." - Tine Heyse schepen van Klimaat

"Het lokale niveau staat dicht bij burgers en doeners op het terrein en vormt de uitgelezen plek voor experimenten die tonen wat mogelijk is", stelt federaal minister Zakia Khattabi.

"Deze inzichten zijn ook voor het federale niveau cruciale informatie om de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire samenleving vooruit te stuwen. Een ding is zeker, deze transitie kan alleen maar slagen als iedereen aan boord is."

CAPTURE: onderzoek, training en valorisatie

Minister Khattabi bracht eerst een bezoek aan CAPTURE in Zwijnaarde, het circulair onderzoeksplatform dat inzet op onderzoek, valorisatie en training. Als centrale thema’s werkt CAPTURE rond het hergebruik van water, CO2 en plastics. Onderzoekers werken er samen met een gevarieerde waaier aan bedrijven. 

"We willen een toekomst voor onze industrie, maar die zal veel efficiënter met materialen en grondstoffen moeten omspringen dan vandaag. CAPTURE verenigt de denkers en doeners. Dat is nodig. Circulaire economie vereist samenwerking tussen onderzoekers en bedrijven", zegt Tine Heyse schepen van klimaat in Gent.

De Klusserette: uitleendienst en doorgeefdepot

Daarna ging het bezoek verder naar de Dampoortwijk voor een kennismaking met De Klusserette. Dit buurtatelier groeide met steun van Stad Gent uit van een uitleendienst naar een heuse circulaire hub.

Je kan er terecht om klus- en tuinmateriaal te ontlenen, kinderfietsen te ontlenen, kapotte toestellen te repareren of een overschot van nog bruikbaar bouwmateriaal door te geven. Delen, herstellen, experimenteren en maken: het kan er allemaal.

"Duurzaam materialenbeheer is een van de pijlers van een duurzame samenleving." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

"Duurzaam materialenbeheer is een van de pijlers van een duurzame samenleving", zegt Bram Van Braeckevelt. Naast schepen is Bram ook voorzitter van de afvalintercommunale IVAGO. "Een circulaire economie betekent zoveel mogelijk kringlopen sluiten, onder andere door spullen te delen of een tweede leven te geven."

"Bij De Klusserette hebben ze dat goed begrepen. En dat is niet alleen ecologisch, maar ook nog eens sociaal. Dit is een initiatief van en voor de buurt. Mooi zo."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden ? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.