Minder selfietoeristen, meer pyjamatoeristen

08 Juni 2023

Minder selfietoeristen, meer pyjamatoeristen

"Pyjamatoerisme, een fantastisch woord om aan te tonen dat we kiezen voor kwalitatief toerisme. Een stad waar je kan wonen, en als toerist kan ontdekken en ervaren." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

De voorbije weken, en zeker de laatste dagen, is er heel wat te doen over de impact van toerisme op een stad of (natuur)gebied. Zo strandde Brugge in een top drie van de meest overspoelde toeristensteden. Bram Van Braeckevelt gaat als schepen van Toerisme elke dag de uitdaging aan om massatoerisme geen kans te geven in Gent.  

Met ‘Toerisme van de toekomst’ zette de Stad Gent ambitieuze beleidslijnen uit die ze ook daadwerkelijk uitvoert. Na een drieledig stadsdebat werd duidelijk dat de inzet voor de komende jaren ‘leefbaarheid’ is. Hoe zorgen we ervoor dat Gentenaars kunnen leven, werken, ontspannen, groeien … in hun stad, zonder dat toerisme het overneemt.

"Massatoerisme, het lijkt de doos van Pandora die ik opentrok. Toch zie ik hoe Gentenaars en Gentse ondernemers erin slagen te werken aan een uniekere en leefbare stad", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Geen uitdaging te klein

De vaart die toerisme neemt is niet te onderschatten. Zo telden we in 2022 10% meer overnachtingen dan pre-corona, geen enkele Vlaamse stad doet ons dit voor. Om ervoor te zorgen dat het allemaal behapbaar blijft, neemt de stad de nodige maatregelen. En dat doet ze samen met de Gentenaars en de sector.

Geen extra druk op de Gentse woonmarkt

Met de vakantiewoningenstop, die ervoor zorgt dat bewoonbare panden niet worden omgevormd tot vakantiewoning, vermijden we extra druk om de Gentse woonmarkt om alle toeristen te slapen te leggen. Dit jaar voegden we de gedifferentieerde citytaks toe, waarbij vakantiewoningen zonder host het dubbele tarief betalen.

"Massatoerisme, het lijkt de doos van Pandora die ik opentrok. Toch zie ik hoe Gentenaars en Gentse ondernemers erin slagen te werken aan een uniekere en leefbare stad." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Toerisme dat duurzaam is

Heel wat extra mensen op een kleine oppervlakte, nadenken over duurzaamheid is dan ook belangrijk. Daarom zetten we in op internationale duurzaamheidslabels zoals de Green Globe en de Green Key. Meer nog, we promoten Gent als de ideale reisbestemming om met de trein of de fiets te bezoeken.

Meer dan het historisch centrum

Als fiere Gentenaar willen we zeker ons stad tonen, maar het liefst gespreid zodat er ook nog ruimte is voor ons. In Gent centrum zijn er heel wat vinkjes te zetten van must sees, maar ook in de niet-centrumwijken. Om toeristen naar die kanten te laten bewegen, zijn er nu ook uitgestippelde wandelroutes in bijvoorbeeld de Oude Dokken.

Een versnelling hoger

Massatoerisme het lijkt iets onoverkoombaar, en net daarom schakelen we een versnelling hoger. We proberen maximaal maatregelen in te voeren tegen bingotoeristen, de eendagstoeristen die op minder dan twee uur onze stad platwalsen.

"Pyjamatoerisme, een fantastisch woord om aan te tonen dat we kiezen voor kwalitatief toerisme. Een stad waar je kan wonen, en als toerist kan ontdekken en ervaren", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

De komende jaren zetten we daarom in op een verlaging van het aantal cruises die gelijktijdig aanmeren, op het vermijden van autocars in het centrum …

Toerisme is een wereld in verandering, maar ook onze stad en haar inwoners. En net daarom is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar hoe we onze stad met anderen kunnen delen en tegelijkertijd op en top Gents blijven.

  • Om nog beter te weten welke richting we moeten aannemen, is er om de twee jaar een grote bevraging bij de Gentenaars. Die van 2023 werd net gelanceerd, deel dus zeker jouw ervaring.
  • Bram Van Braeckevelt vertelde over de Gentse kijk op toerisme in De Standaard.
Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.