Met VANIER krijgt de Gentse voedselstrategie opnieuw een Vlaamse primeur

22 November 2018

Met VANIER krijgt de Gentse voedselstrategie opnieuw een Vlaamse primeur

Maandag is ‘VANIER’ van start gegaan. Een gloednieuw Gents coöperatief webplatform waar restauranthouders, winkeliers en grootkeukens, lokale producten rechtstreeks van bij de boer kunnen aankopen en laten leveren. Het gaat om een primeur voor Vlaanderen en vormt één van dé speerpunten van het Gentse korte ketenbeleid van de voorbije bestuursperiode.

Stad Gent heeft 180.000 € veil om VANIER gedurende de eerste 2 werkingsjaren te ondersteunen. Schepen Tine Heyse: “Met de lancering van VANIER zetten we Stad Gent nog wat steviger op de korte keten kaart. VANIER vult een leemte. Veel korte keten initiatieven zijn immers gericht op particulieren, maar niet op ‘professionelen’. De voorbije jaren kreeg ons voedselbeleid navolging in verschillende andere steden en ook vanuit het buitenland krijgen we erkenning. Vorige week nog mochten we in Brussel de Transformative Action Award én een bijhorende cheque van 10.000 € in ontvangst nemen voor onze inspanningen voor een duurzamer lokaal voedselsysteem.”

In het gamma van VANIER zitten onder andere groenten, fruit, zuivel, vlees, brood en specialiteiten zoals honing, mosterd of geestrijke dranken. De leveringen in de binnenstad gebeuren via duurzame logistiek. Op termijn wil VANIER ook gewassen en gesneden groenten en fruit aanbieden, wat voor grootverbruikers belangrijk is.

Meer info op www.vanier.gent.