Met FEAST zetten we in op duurzame en toegankelijke voeding

18 Maart 2022

Met FEAST zetten we in op duurzame en toegankelijke voeding

FEAST, dat staat voor “Food systems that support transitions to hEalthy And Sustainable dieTs”, een Europees project rond duurzame en gezonde voeding waarvoor Stad Gent maar liefst €243.125 aan subsidie binnenhaalde.

Deze subsidie ondersteunt duurzame voedselsystemen, met bijzondere aandacht voor mensen in kwetsbare posities. Wat betekent dit concreet? In Gent zullen er living labs worden opgezet om te werken aan duurzame voedingspatronen en toegang tot duurzame voeding. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kunnen dan structurele maatregelen genomen worden.

Voedselstrategie verder uitrollen

Daarnaast willen we ook heel wat data rond voeding verzamelen en onderzoeken we hoe we ons online platform kunnen optimaliseren. Informatie die ons in staat moet stellen onze voedselstrategie verder uit te rollen. De focus ligt ook hierbij op kwetsbare doelgroepen.

Met het projectbudget kan de Stad een voltijds personeelslid gedurende twee jaar aanwerven om samen met stakeholders living labs op te zetten. Het project wordt gecoördineerd door de Universiteit van Heidelberg en telt 33 partners waaronder verschillende steden (o.m. Leuven, Avignon, Lucca, …), heel wat academische partners en expertisecentra zoals Sciensano.

Schepen Tine Heyse: “Het ontvangen van deze subsidie is een mooie erkenning van onze voedselstrategie Gent en Garde, waar duurzame en toegankelijke voeding prioritaire doelstellingen zijn.”

Doelstellingen Green Deal

Stad Gent ondertekende daarnaast ook de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’. Dit project past ook binnen dit verhaal en kan ons helpen om de doelstellingen van deze Green Deal te realiseren.

Het project is bovendien complementair aan het reeds goedgekeurde Horizon-project Schoolfood4change waar Stad Gent ook partner in is en waar we werken aan de verduurzaming van schoolmaaltijden.

Tine: “En uiteraard past het binnen onze visie op een sociaal rechtvaardige klimaattransitie om de meest kwetsbaren in onze maatschappij mee te krijgen. Gezonde en duurzame voeding mag geen voorrecht zijn.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.