Als de nood hoogst is... het belang van publiek sanitair

25 Maart 2022

Als de nood hoogst is... het belang van publiek sanitair

In de schaduw van wereldwaterdag vroeg gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya meer informatie over het gebruik van het publieke sanitair in Gent nadat de voorbije weken verschillende incidenten de krant haalden. Bevoegd schepen Hafsa El-Bazioui gaf een inzicht in de inspanningen die de stad doet. En de winnaar is ... het publiek sanitair onder de Sint-Michielshelling met meer dan een half miljioen gebruikers per jaar. Reden genoeg dus om ons niet te laten ontmoedigen door enkele incidenten van vandalisme.

"Als de nood het hoogst is, hopen we allemaal een proper toilet te vinden. De Stad biedt dat aan, maar nog te vaak zijn de openbare toiletten het slachtoffer van vandalisme of onrespectvol gebruik" zegt Cengiz Cetinkaya. Hij was gealarmeerd door recente berichten over dergelijke incidenten. Hij wees op recente studies die aantonen hoe belangrijk degelijk, net en toegankelijk publiek sanitair is om onze stad voor iedereen toegankelijk te maken. Dit geldt voor jonge kinderen, voor ouderen, voor alle leeftijden ertussen, mensen met een beperking ...

Tijdens de horeca-sluitingen de voorbije jaren bleken de publieke toiletten een nóg meer bepalende factor voor de ervaring van inwoners en bezoekers. Openbare toiletten dragen bij tot een inclusievere stad. Dat is een conclusie die Lien Maes maakte in haar masterthesis over openbare toiletten in Brussel.

"We mogen ons niet laten misleiden: de overgrote meerderheid van de publieke toiletten dienen om rechtopstaand te plassen en zijn dus niet voor iedereen bruikbaar. Daarom investeren we heel wat in onderhoud en breiden we het aanbod ook stap-voor-stap uit de komende jaren. Het lijkt banaal, maar toiletten zijn enorm bepalend voor de levenskwaliteit, beleving van de stad, gender-gelijkheid, en nog zoveel andere belangrijke dingen die samenleven bevorderen." Hafsa El-Bazioui 

Eind vorig jaar keurde het college een plan voor het publieke sanitair goed. Schepen El-Bazioui is nu volop aan de bak om de uitvoering ervan voor te bereiden. Gent spant de kroon in België en kreeg daarvoor onlangs een pluim van de krant La Libre Belgique.

Via sensoren houdt de Stad nauwgezet bij hoeveel mensen de openbare toiletten bezoeken. Die sensoren tonen aan dat het openbare toilet onder de Sint-Michielshelling in 2021 in totaal 508.192 keer is gebruikt. Dat is meer dan het drievoudige van de nummer twee in de lijst: de toiletten onder de stadshal werden 162.609 keer bezocht. Ook de toiletten aan het Woodrow Wilsonplein zijn populair, met 135.365 gebruikers. 

En wil je weten waar je kan plassen? De vernieuwde website met plaskaart toont je de weg. Ook maken we de toiletten  beter bekend met nieuwe signalisatie. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.