Meer parkeerplaats voor bakfietsen

03 Juni 2021

Meer parkeerplaats voor bakfietsen

Het aantal bakfietsen in Gent neemt fors toe. Almaar meer Gentenaren doen er boodschappen mee of brengen de kinderen ermee naar school. "Het is hoog tijd om het parkeren van de bakfiets makkelijker te maken," zegt raadslid Sara Matthieu. "Alternatieven voor de auto moeten we aanmoedigen!"

Wet aanpassen voor bakfietsen

Volgens het Gents MilieuFront stijgt het aantal bakfietsen snel, er rijden in onze stad tot 41% meer bakfietsen in vergelijking met de telling in 2019. Daarom vroeg raadslid Sara Matthieu in de Gentse gemeenteraad of er meer bakfietsstallingen mogelijk zijn.

"Er zijn almaar minder Gentenaars met een eigen auto, en meer met een bakfiets." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid Groen

Schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw reageerde enthousiast en wil de federale wegcode laten aanpassen: "Zo kunnen we de bakfiets laten parkeren op een autoparkeerplaats, net zoals een moto dat al veel langer kan."

"Ook komen er meer zogenaamde 'bakfietsnietjes': eenvoudige metalen bogen ver genoeg van elkaar zodat een bakfiets comfortabel kan parkeren. Daarop komt bestickering zodat het voor iedereen duidelijk is dat deze voor bakfietsen dienen."

Alternatief voor de auto

De bakfiets is volgens Sara een uitstekend alternatief voor de auto, en verdient daarom een volwaardige plek in de stad: "Er zijn almaar minder Gentenaars met een eigen auto, en meer met een bakfiets. Daarom maakt Stad Gent de fietspaden extra breed en zorgt de Stad ervoor dat ook verkeerspaaltjes breder uit elkaar worden geplaatst.

"Ook bij nieuwbouwprojecten adviseert Gent om fietsstallingen voor bakfietsen te voorzien, net zoals dat al langer het geval is in de publieke fietsparkings en buurtfietsstallingen."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.