21 jan 2021

Meer lockers voor daklozen en een beheerder als aanspreekpunt

Op verschillende plaatsen in Gent staan momenteel ongeveer 70 lockers voor daklozen. Zij kunnen daar (een deel van) hun gerief achterlaten zodat ze niet een hele dag moeten sleuren met hun hebben en houden. Om iedereen die op straat leeft te kunnen helpen, worden er meer lockers voorzien. Ook werd een lockerbeheerder aangesteld die fungeert als aanspreekpunt voor de gebruikers en buurtbewoners.

“Lockers zijn geen oplossing voor dakloosheid, maar maken dakloosheid een stukje dragelijker." -  Elke Decruynaere, schepen van Outreachend Werk

Vandaag staan er 28 lockers aan het Baudelopark, 16 lockers in de Abeelstraat en 24 lockers op de Okapiparking. De Stad bereidt een proefproject voor om bijkomende lockers te plaatsen.

Concrete ondersteuning

Het is gebleken dat lockers voor mensen die dakloos zijn een concrete ondersteuning zijn. Ze kunnen er hun spullen veilig en droog in bewaren, ze zijn niet meer instant herkenbaar als dakloos, ze kunnen vrijer bewegen, hun kledij blijft droog en proper nadat het gewassen is, hun slaapzak en matje blijven droog en proper …

Op heden zijn er nog onvoldoende lockers beschikbaar om iedereen die last van de schouders te nemen. Daarom is het noodzakelijk dat er nog lockers bij komen.

Nood aan meer lockers

"Het is een noodmaatregel voor mensen in onze stad, die anders dagelijks en in weer en wind met hun hebben en houden moeten rondlopen.” - Elke Decruynaere, schepen van Outreachend Werk

Door het tekort aan lockers wordt momenteel om de drie maand een wissel in gebruiker voorzien, om zo nieuwe mensen een locker te kunnen bieden. Voor wie dan nog steeds dakloos is en zonder locker valt, is dat een zware dobber. Om dit uit de wereld te kunnen helpen en stabiliteit te kunnen creëren in deze ondersteuning is het belangrijk dat de hoeveelheid lockers uitbreidt.

Aanspreekpunt voor buurtbewoners

Met het oog op het beheer en een goede verstandhouding met de buurt, wordt sinds september 2020 een halftijds lockerbeheerder ingezet. De beheerder staat in voor de goede werking van de lockers en ondersteuning van de gebruikers.

Daarnaast is hij ook het eerste aanspreekpunt voor mensen die in de omgeving van lockers wonen of vragen hebben over het project. Gisteren werd op de commissie het engagement genomen dat alle buurtbewoners zeker met de beheerder zullen kunnen kennismaken en makkelijk contact opnemen bij vragen.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.