Meer Gentenaars vragen geslachtsverandering aan

08 Februari 2018

Meer Gentenaars vragen geslachtsverandering aan

Sinds begin dit jaar geldt de nieuwe transgenderwet. Dit betekent dat iemand die wettelijk van geslacht wil veranderen, niet per se eerst een operatieve geslachtsverandering moet ondergaan. De zware medische ingrepen zijn niet langer een voorwaarde omdat deze in strijd zijn met de Mensenrechten en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Zeneb Bensafia informeerde bij schepen Bracke (Open VLD) naar de implementatie van deze nieuwe wet door de stadsdiensten.

In Gent leven er naar schatting zo’n 7000 transgenders. Dat blijkt uit een onderzoek  in opdracht van de Stad Gent. De nieuwe wet maakt het voor hen makkelijker om hun geslacht wettelijk te laten aanpassen. Ze krijgen drie maanden bedenktijd. Na die termijn moeten ze hun wens bevestigen. Dan wordt hun geboorteakte aangepast en ontvangen ze een nieuw rijksregisternummer.

Zeneb vroeg schepen Bracke naar de cijfers en hoe de Dienst Bevolking voorbereid werd op de nieuwe wet. In 2018 vroegen al 11 Gentenaars een geslachtsregistratie aan in overeenstemming met hun genderidentiteit. Dat zijn er bijna evenveel als de laatste drie jaar samen. De veranderde wetgeving heeft de drempel duidelijk verlaagd.

In 2018 vroegen al 11 Gentenaars een geslachtsregistratie aan in overeenstemming met hun genderidentiteit. Dat zijn er bijna evenveel als de laatste drie jaar samen. De veranderde wetgeving heeft de drempel duidelijk verlaagd.

Aanvragen voor geslachtsregistratie, en de bijbehorende gevoeligheden, zijn voor de medewerkers van de loketten niet nieuw. Elke medewerker krijgt een opleiding om in elke situatie professioneel, respectvol en efficiënt alle verrichtingen uit te voeren. Maar gezien het aantal aanvragen die nu al binnen zijn, zal de opleiding vaker herhaald worden.