Meer dan 400 extra fietsen voor stadsmedewerkers

03 Februari 2022

Meer dan 400 extra fietsen voor stadsmedewerkers

Leven en werken in een gezonde en duurzame stad, daar gaan we voor. Vorige week schakelden we opnieuw een (fiets)versnelling hoger met de levering van meer dan 400 extra fietsen voor stadsmedewerkers. Op dit moment komt al 57 procent van het stadspersoneel met de fiets naar het werk. 

Het departement Facilitair Management staat in voor de aankoop van fietsen waardoor onze stadsmedewerkers nog vlotter op het werk geraken. Hoe meer medewerkers op de fiets, hoe beter voor onze stad.

"Hoe meer fietspendelaars, hoe beter voor onze stad. Fietsen naar het werk is gezonder, vermijdt files en spaart heel wat tijd voor iedereen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Personeel en Facilitair Management

Het is gezonder voor onze medewerkers, het vermijdt files in de stad en spaart heel wat tijd uit voor iedereen. De 404 fietsen die in het najaar geleverd werden en nu verdeeld, zijn een mooie opstap. AVS kwam langs bij de verdeling en maakte er een mooie reportage van. 

Hafsa El-Bazioui, schepen van Personeel en Facilitair Management: "Het aantal stadsmedewerkers dat met de fiets naar het werk komt, zit al jaren in stijgende lijn."

"In 2016 kwam maar 36 procent met de fiets, nu is dat al 57 procent. Hoe meer fietspendelaars, hoe beter voor onze stad. Fietsen naar het werk is gezonder, vermijdt files en spaart heel wat tijd voor iedereen."

Duurzaam naar het werk 

In 2017 rolden we een ambitieus bedrijfsvervoersplan uit. En het werkt. Steeds meer medewerkers komen met de fiets naar het werk: in 2016 ging dat over slechts 36% vandaag over 57%. Eén derde maakt gebruik van een pendelfiets. En door de levering van deze meer dan 400 fietsen vandaag stijgt dat aandeel opnieuw.  

We verrichten als Baanbrekende Werkgever blijvende inspanningen in onze organisatie richting de toekomst. Een prijs die we in november ontvingen en rechtstreeks naar ons personeel gaat.

Maar liefst 86% van onze medewerkers komen op een slimme manier naar het werk, al fietsend – met het openbaar vervoer – te voet of in combinatie. 

Meer fietsen minder auto’s

Ook voor de verplaatsingen die medewerkers doen tijdens de uitvoering van hun job, zetten we volop in op milieuvriendelijke dienstverplaatsingen. Tegen 2030 willen we als stad 30% minder wagens in onze eigen vloot. Een stevige ambitie. En toch gaan we die aan.  

Voor die transitie rekenen we op nog meer gebruik van deelwagens (via gekende deelauto-organisaties) en pool-wagens voor de grotere sites.

Sinds kort bieden we ook atypische fietsen aan: bakfietsen, elektrische fietsen waarmee ook (klein) materiaal kan vervoerd worden. Denk maar aan onze technische medewerkers die herstellingen doen en hun werkmateriaal met de bakfiets vervoeren. 

Fietsherstel en werkervaring 

Het Fietsatelier van het Dienstenbedrijf Sociale Economie (DBSE) zorgt voor het onderhoud en herstel van de stads- en politiefietsen, zo'n 4.000 in totaal.

De Stad Gent biedt zo meteen ook werkervaring aan Gentenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal gaat het om een tiental fietsherstellers die ook extra begeleiding, sollicitatietraining en eventueel taalcoaching krijgen. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.