Sophie en Bram in de bres voor verwaarloosde huisdieren

06 Maart 2025

Sophie en Bram in de bres voor verwaarloosde huisdieren

Naast het dierenasiel ondersteunt de Stad erkende dierenverenigingen met subsidies en structureel overleg.

Elk jaar worden in Gent tientallen tot honderden huisdieren in beslag genomen wegens verwaarlozing of mishandeling. Veel van deze dieren komen in erbarmelijke staat toe in het dierenasiel: ondervoed, ongechipt en niet gesteriliseerd. Dit legt een zware druk op opvangcentra en vrijwilligers. Tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad vroeg raadslid Sophie Vanonckelen aan schepen Bram Van Braeckevelt om extra steun voor opvang en preventie.

Wanneer dieren in beslag worden genomen door Dierenwelzijn Vlaanderen of de politie, komen ze terecht in het dierenasiel van Gent.

Dit asiel is door de Stad aangewezen voor de opvang van zwervende, verloren en verwaarloosde huisdieren en ontvangt hiervoor een werkingssubsidie. Sophie vroeg zelf de cijfers op bij het dierenasiel.

In 2024 kregen het asiel maar liefst 97 honden binnen als gevolg van een inbeslagname, goed voor 24,8% van alle honden die dat jaar in ons asiel terechtkwamen.

Bij de katten ging het om 39 dieren, waarvan 20 uit één grote inbeslagname. In totaal kwam 10,5% van de opgenomen katten via een inbeslagname bij het asiel terecht.

Meer steun voor adoptie en preventie

Naast het dierenasiel ondersteunt de Stad erkende dierenverenigingen zoals de Poezenboot en Kat Zoekt Thuis met subsidies en structureel overleg.

Mensen die een kat willen adopteren, kunnen terecht in opvangcentra waar de dieren correct geregistreerd, gevaccineerd en gesteriliseerd zijn.

"De Stad roept daarnaast op om huisdieren te laten chippen en steriliseren, wat wettelijk verplicht is en bijdraagt aan verantwoord huisdierbezit", aldus Bram.

"Chippen en steriliseren zijn verplicht, maar worden vaak nog te weinig uitgevoerd. Dit veroorzaakt dierenleed en zorgt voor overvolle asielen." - Sophie Vanonckelen, gemeenteraadslid

"Voor mensen met een beperkt budget biedt het Dierendispensarium van de Stichting Prins Laurent bovendien hulp bij medische zorg voor huisdieren."

Maar volgens Sophie is de naleving van deze verplichtingen nog onvoldoende: "Chippen en steriliseren zijn verplicht, maar worden vaak nog te weinig uitgevoerd. Dit veroorzaakt dierenleed en zorgt voor overvolle asielen."

Ze riep de stad op om meer te focussen op sensibilisering en strengere handhaving om ervoor te zorgen dat de regels effectiever worden nageleefd.

Meld dierenverwaarlozing

Wie verwaarlozing of mishandeling van dieren opmerkt, wordt aangemoedigd dit te melden bij de politie. Meer informatie over adoptie en dierenopvang is te vinden op stad.gent/dierenwelzijn.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.