Marshallplan voor kinderopvang nodig

23 Juni 2022

Marshallplan voor kinderopvang nodig

Dat er een crisis bestaat in de kinderopvang, hoeft niet meer uitgelegd te worden. Elke dag toont de actualiteit aan dat er veel noden zijn in de sector. Op Vlaamse niveau blijft Celia Groothedde keihard op die nagel slaan. Het onderwerp beroert ook raadslid Fourat Ben Chikha. Hij stelde een vraag aan bevoegd schepen Evita Willaert tijdens de commissie.

Uitdaging na uitdaging 

Stad Gent investeert al lang extra in de kinderopvang. Op die manier neemt onze stad een voortrekkersrol op in kwalitatieve en laagdrempelige kinderopvang. Want ook in Gent staat de stedelijke Dienst Kinderopvang, ondanks de investeringen, voor een enorme uitdaging.

"Wij doen wat we kunnen, maar het is nu tijd voor de Vlaamse overheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen." - Fourat Ben Chikha, fractieleider

Vooral voldoende kinderbegeleiders aan het werk hebben is niet vanzelfsprekend, elke dag opnieuw. Soms moet de dienst ouders vragen om hun kind later te brengen of vroeger te halen, of zelfs om een andere oplossing te vinden voor een opvangdag omwille van een tekort aan personeel.

Fourat is bezorgd

"Ik ben bezorgd. Kinderbegeleider is een prachtberoep. De begeleiders verdienen al ons respect. En als we hen niet voldoende ondersteunen en omkaderen heeft dit een impact op de kleine Gentenaartjes. Goede zorg voor de kinderopvang komt dus het Gent van morgen ten goede."

"De begeleiders verdienen al ons respect. En als we hen niet voldoende ondersteunen en omkaderen heeft dit een impact op de kleine Gentenaartjes." - Fourat Ben Chikha, fractieleider

"Wij doen wat we kunnen, maar het is nu tijd voor de Vlaamse overheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen", zegt Fourat Ben Chikha, fractieleider.

De sector van de kinderopvang is op. De coronacrisis heeft zeer veel gevergd en was een laatste druppel die de emmer in een ondergewaardeerde sector deed overlopen.

Sinds eind vorig jaar kampt de stedelijke Dienst Kinderopvang met een structurele afwezigheid van 20% bij de personeelsleden. Desondanks blijft er altijd ingezet worden op kwalitatieve dienstverlening.

Een marshallplan, nu! 

"We kunnen niet ontkennen dat we dit probleem als werkgever niet alleen kunnen oplossen. De kinderopvang heeft nood aan een Marshallplan, met aantrekkelijke jobs en verloning, minder kindjes per begeleider en waardering voor deze - oh zo mooie - job."

"De sector rekent erop dat de nieuwe minister van Welzijn, minister Crevits, hier werk van maakt, samen met de hele Vlaamse Regering. Want kinderopvang, dat is belangrijk voor de kinderen zelf, voor opleiding en tewerkstelling, voor ontzorging van ouders en nog zoveel meer", zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

"We kunnen niet ontkennen dat we dit probleem als werkgever niet alleen kunnen oplossen. De kinderopvang heeft nood aan een Marshallplan, met aantrekkelijke jobs en verloning, minder kindjes per begeleider en waardering voor deze - oh zo mooie - job." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

We zijn niet de enigen die zich in deze bochten moeten wringen. De ganse kinderopvangsector in Vlaanderen kampt met personeelstekorten.

In Gent wordt er tot het uiterste gegaan door dagdagelijks te puzzelen: groepen worden samengevoegd, aan medewerkers wordt gevraagd om overuren te presteren, verantwoordelijken staan mee op de vloer in de leefgroepen.

Ook huishoudhulpen, kinderbegeleiders in opleiding en pedagogische bachelors worden volop in de werking ingezet. Kinderbegeleiders van andere locaties springen bij in teams waar de tekorten hoog oplopen.

Elke interim die beschikbaar is, krijgt een plaats. Ook jobstudenten vinden hun plek in de buitenschoolse opvang. Alles gebeurt steeds volgens de wettelijke regels. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.