Mama to be(e)

28 Maart 2024

Mama to be(e)

"De federale regering trok 11,5 miljoen uit om toekomstige mama’s beter te begeleiden."

Petra De Sutter en Evita Willaert bezochten Mama to be(e), een organisatie die zich inzet voor kwetsbare aanstaande mama’s.

Mama to be(e), is dat geen schrijffoutje? Neen hoor, de be(e) staat voor mama worden maar verwijst ook naar de bijen. De 'beehive' werkt samen, zorgt voor elkaar en vormt een groep. Dat is wat ze hier ook doen, echte mom power!

Tijdens groepsgesprekken kunnen zwangeren met hun vragen terecht bij de begeleiders en vroedvrouwen, maar wisselen mama’s ook hun eigen kennis uit. Samen vrouwen empoweren! En ze brengen hun schattige baby's mee.  

"Vanuit de federale regering zetten we ook een zorgtraject op poten om die doelgroep verder te helpen. De vroedvrouwen krijgen er een centrale rol. Zij kunnen voor elk kind het verschil maken." - Vicepremier Petra De Sutter

"Vanuit de federale regering zetten we ook een zorgtraject op poten om die doelgroep verder te helpen. De vroedvrouwen krijgen er een centrale rol. Zij kunnen voor elk kind het verschil maken", klinkt het bij vicepremier Petra De Sutter.  

Mama to be(e) zorgt niet alleen voor het emotionele maar biedt ook medische hulp zoals het meten van de foetus en de suikertest. Zo wordt de drempel verlaagd om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken.

Een doolhof

Ondersteuning bieden aan kwetsbare zwangeren is één van de beleidsdoelstellingen van het gezinsbeleid in Gent. De komende 2 jaar kan De Kraamkaravaan rekenen op een subsidie van 10.000€ per jaar. Ook naar de toekomst toe willen we van deze doelgroep een prioriteit maken.

"De mama's en hun kleine piepkes zijn in goeie handen bij dit team. Wat een belangrijke werking voor kwetsbare mama's." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

"De mama's en hun kleine piepkes zijn in goeie handen bij dit team. Wat een belangrijke werking voor kwetsbare mama's", zegt Evita Willaert.

De Sutter, zelf gynaecologe, onderstreept het belang van zorgtrajecten. "De federale regering trok 11,5 miljoen uit om toekomstige mama’s beter te begeleiden. Het is vaak een doolhof: de huisarts, de gynaecoloog, vroedvrouwen enzovoort. Als je dan bijvoorbeeld niet voldoende Nederlands spreekt, loop je snel verloren."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.