Malmö volgt Gent op als Europese hoofdstad van eerlijke handel

22 Oktober 2020

Malmö volgt Gent op als Europese hoofdstad van eerlijke handel

De Zweedse stad Malmö volgt Gent op als Europese hoofdstad van eerlijke handel. Schepen Tine Heyse: "Eerlijke voeding en textiel, maar ook ICT: Gent werkt verder!"

Gent geeft de fakkel door

Tine: “De Zweedse stad Malmö volgt Gent op als Europese hoofdstad van eerlijke handel. De ceremonie vond voornamelijk online plaats maar werd wel vanuit het Gentse stadhuis georganiseerd. Het is ondertussen twee jaar geleden dat de Stad Gent deze prestigieuze prijs won en het was dus logisch dat onze opvolger ook in Gent bekendgemaakt zou worden.”

Net als twee jaar geleden werd er gewerkt met een algemene winnaar en enkele ‘special mentions’. En al geeft de Stad Gent de titel door aan Malmö, Gent blijft voor altijd de eerste winnaar van de Fair Trade City Award.

"Deze titel is een beloning voor een doorgedreven beleid rond eerlijke handel, maar is geen eindpunt, integendeel." - Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid

Tine: “Deze titel is een beloning voor een doorgedreven beleid rond eerlijke handel, maar is geen eindpunt, integendeel. Het is een stimulans én verantwoordelijkheid om nog meer in te zetten op eerlijke handel en de titel glans te geven. Ik wens mijn collega’s in Malmö veel succes toe! In Gent betekent dit dat we ons verder engageren en samenwerken rond voeding en textiel maar ook eerste stappen zetten richting eerlijke ICT en experimenteren met ethische natuursteen.”

Met deze nieuwe winnaars groeit ook het netwerk van European Fair Cities, een platform om kennis uit te wisselen. Tine: “Ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen van Göteborg, winnaar in de categorie ‘Overheidsopdrachten’. Deze stad slaagde erin om in amper vijf jaar tijd het percentage van eerlijke aankopen binnen de risicovolle categorie producten te doen stijgen van 22% naar 96%. Met als laatste verwezenlijking het aanbieden van een Fairphone 3 aan alle stadsmedewerkers.”