Mag ik je peuken?

21 Oktober 2021

Mag ik je peuken?

Peuken zijn ergerlijk, lastig om op te ruimen en schadelijk voor mens en dier. Toch vinden we ze tot op de Noordpool. Met een opvallende campagne pakt Bram Van Braeckevelt de overlast van peuken aan. De oproep 'Mag ik je peuken?' verschijnt op 120 vuilnisbakken en aan 50 bushokjes. De campagne wordt versterkt met een ludiek filmpje van een peukenrobot. 

Van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil in Vlaanderen bestaat 49 procent uit peuken. Een sigarettenfilter heeft 10 tot 15 jaar nodig om af te breken, en dan nog blijven microplastics in het milieu aanwezig. Geregeld worden in de magen van dieren zoals vogels en honden sigarettenfilters aangetroffen, wat ze erg ziek kan maken.

Peuk-stembus

Met de oproep ‘Mag ik je peuken?’ maakt Stad Gent op een ludieke manier duidelijk dat peuken niet op de grond horen. Informatieve onderschriften duiden ook steeds waarom dat zo slecht is voor mens, dier en milieu. Je kan de oproep vinden op vuilnisbakken en aan bushokjes waar het meeste peuken op de grond belanden. Daarnaast zorgt Stad Gent voor negen peuk-stembussen.

"Peuken op de grond zijn nergens voor nodig. Rokers kunnen hun peuk kwijt in de asbakjes van de groene vuilbakken die overal staan." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

Rokers kunnen er antwoorden op een leuke vraag door hun peuk in de asbak te werpen. Ten slotte verdelen gemeenschapswachten draagbare peukenasbakjes. Die zijn ook gratis verkrijgbaar in de krantenwinkeltjes in de Zonnestraat, Rooigemlaan en Brusselsesteenweg.

Tellen voor en tellen na

De Stad Gent trapt met de ondersteuning van IVAGO de campagne op gang met een robot met de stem van Robrecht Vanden Thoren. De vuilnisbak gaat de straat op om rokers aan te spreken. De impact van de campagne wordt ook geëvalueerd. Zowel voor, tijdens als na de campagne gaat het Gents MilieuFront samen met vrijwilligers en Propere Pierkes op pad om peuken te tellen en op te ruimen. In totaal doen ze zo'n 61 locaties aan.

"Peuken op de grond zijn nergens voor nodig. Rokers kunnen hun peuk kwijt in de asbakjes van de groene vuilbakken die overal staan. Of in de draagbare asbakjes die we gratis uitdelen. Zo zorgen we samen voor een proper Gent", aldus Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.

 

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.