Maak van je tak met Belmundo

03 Maart 2022

Maak van je tak met Belmundo

Het Gentse festival voor Internationale solidariteit  hield dit weekend haar kick-off in de Centrale. In een periode waarin Internationale Solidariteit en vrede extra belangrijk zijn, gaven tal van middenveldorganisaties het startschot voor een maand vol activiteiten. AVS maakte deze reportage. Het thema van de editie van 2022 is 'de rechten van mens en natuur'. 

"Ik geloof sterk in de rol van het middenveld om het draagvlak voor internationale solidariteit te versterken." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Na de kick-off organiseren tal van organisaties de hele maand maart activiteiten rond internationale solidariteit en het jaarthema. Mensenrechten zijn dan wel een gekend begrip, toch worden ze nog lang niet overal gerespecteerd, zowel internationaal als in België. Een maand lang zullen we samen met de Gentenaars  vragen  stellen en antwoorden zoeken rond 'de rechten van mens en natuur'.

Wat als we de natuur rechten geven, hoe zou dat eruit zien? Een boeiend perspectief. Vrede is altijd een belangrijk thema geweest bij Belmundo en het belang ervan komt deze maand zeker extra naar voor.

Ontbijten met een rebel

"Ik geloof sterk in de rol van het middenveld om het draagvlak voor internationale solidariteit te versterken. Gent is verbonden met de wereld en Gentenaars zijn verbonden met elkaar. Bovendien wordt in deze editie de verbinding ook doorgetrokken naar de natuur", aldus Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Het programma van Belmundo met een interessante mix van acties, lezingen, debatten, filmvoorstelling en zelfs ontbijtsessies met een rebel, daagt uit en laat nadenken over de mondiale context, de verbondenheid met de natuur, de rechten van mensen internationaal.

Van Zeebrugge tot Gent

Een van de uitschieters is een fototentoonstelling rond milieuactivisten in het Parkbos. De school of Resistance houdt halt in Gent en we staan stil bij 50 jaar 'grenzen aan de groei' in een debat. Een andere aanrader is de klimaatmars, waarbij jongeren in één dag van Zeebrugge naar Gent stappen. Ook deze activiteiten zijn meestal gratis, maar voor de meeste is inschrijven ook noodzakelijk.

#maakvanjetak

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.