Lokale Economie Voorop
22 Oktober 2020
De nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona betekenen andermaal een stevige klap voor de lokale ondernemers. Gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya: "De maatregelen zijn absoluut nodig, maar de economische schade is groot."
Deze week keurde de Gentse gemeenteraad de beleidsnota Economie goed. Daarin zet schepen van Economie Bracke (Open VLD) het lokale economisch beleid voor de komende jaren uiteen.
Het was ook uitkijken naar het addendum dat focust op onze aanpak van de economische coronacrisis in Gent.
"Door in te zetten op lokaal en duurzaam ondernemen slaan we twee vliegen in één klap: ecologische winst door een duurzame korteketenaanpak én sociaal-economische winst met nieuwe, kwalitatieve jobs dicht bij huis." - Cengiz Cetinkaya, gemeenteraadslid
Gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya sprak tijdens de gemeenteraad over hoe hard de coronacrisis inhakt op Gentse bedrijven: "De krantenkoppen liegen er niet om: 'Klappen dreigen voor Gentse economie,' lazen we in De Standaard en De Gentenaar. Dat bleek uit de analyse die de Stad Gent en dataleverancier Graydon maakten.
En met de nieuwe maatregelen voor de horeca die recent zijn ingegaan, krijgen heel wat Gentse cafés, restaurants en hotels een nieuwe klap te verwerken. De maatregelen zijn nodig om het virus in te dijken, maar de impact is groot."
1,4 miljoen euro aan relancemaatregelen
Stad Gent trekt maar liefst 1,4 miljoen euro uit voor bijzondere maatregelen om de relance van onze Gentse ondernemingen te steunen. Cengiz prees ook dat de beleidsnota de kaart trekt van het lokaal ondernemerschap: "Dat stemt onze Groene fractie natuurlijk bijzonder tevreden. Door in te zetten op lokaal en duurzaam ondernemen, slaan we twee vliegen in één klap: ecologische winst door een duurzame, korteketenaanpak én sociaal-economische winst met nieuwe, kwalitatieve jobs dicht bij huis."
Focus op doorstarterscontracten
Een bijzondere focus in het economisch relancebeleid wordt gelegd op ‘doorstarterscontracten'. Met die gerichte en individuele begeleiding helpen we onze ondernemers om een duurzame omslag te maken en een stopzetting te vermijden. 1 op 6 Gentse ondernemingen wordt bedreigd door de crisis, dus het is essentieel om ze ‘future proof’ te maken.
Een gezond en duurzaam economisch weefsel maken we natuurlijk niet enkel op Gents niveau. Het hangt af van beleidskeuzes op alle niveaus. Van de Green Deal die kersvers Europarlementslid Sara Matthieu voor ons in Europa zal opvolgen, over de steunmaatregelen van de Vlaamse en federale overheid.
Jongeren en circulaire economie
De Stad schenkt heel wat aandacht aan extra ondersteuning van starters, met een focus op jongeren en op de circulaire economie. We kijken ook erg uit naar het plan om te bekijken hoe ons startersbeleid nog meer zou kunnen betekenen voor coöperatieve initiatieven, voor de deeleconomie en voor commons.
Gent is een stad van makers en met het Makersplatform brengen we makers met elkaar in contact en worden vraag en aanbod van bijvoorbeeld materialen en ruimtes op elkaar afgestemd. Gentse ondernemingen gaan in de toekomst ook beter kunnen inspelen op de opdrachten die we als overheid zelf uitschrijven, door de aanpassing van ons eigen aankoopbeleid.
Er worden ook heel wat inspanningen gedaan ten voordele van de verdere ontwikkeling van verschillende technologische en digitale sectoren en in de haven. Wij kijken in het bijzonder uit naar de mogelijkheden die de circulaire economie binnen de CleanTech Cluster kan bieden en volgen de duurzaamheidsambities voor North Sea Port van nabij op.
Koop Lokaal
Het zijn zware tijden voor onze Gentse bedrijven en ondernemers. Ook wij kunnen een rol spelen in de ondersteuning van de lokale economie door te kiezen voor lokaal en duurzaam.
Op www.kooplokaal.gent vind je de weg naar lokale handelszaken, naar horecazaken die tijdens de verplichte sluiting afhaalmaaltijden aanbieden, en naar Gentse korteketenlandbouwinitiatieven.
De volledige beleidsnota vind je hier.