Lockers voor dak-en thuislozen maken een verschil

16 Februari 2023

Lockers voor dak-en thuislozen maken een verschil

Lockers zijn figuurlijk en letterlijk een respectvolle en warme ondersteuning van kwetsbare mensen uit onze stad." - Evita Willaert, schepen van Outreachend Werk.

Op verschillende plaatsen in Gent staan ongeveer 100 lockers voor daklozen. Lockers zijn meer dan gewoon kluisjes voor mensen zonder een dak boven het hoofd. Een locker is een plek waar dak- en thuislozen van onze stad hun waardevolle spullen veilig in kunnen bewaren. Tevens is het voor hen ook vaak de enige plaats waar ze enige vorm van privacy kennen.

Lockers zijn geen oplossing voor dakloosheid, maar maken dakloosheid een stukje draaglijker. Het is een noodmaatregel voor mensen in onze stad, die anders dagelijks en in weer en wind met hun hebben en houden moeten rondlopen.

Concrete ondersteuning

Het is gebleken dat lockers voor mensen die dakloos zijn een concrete ondersteuning zijn. Ze kunnen er hun spullen veilig en droog in bewaren, ze zijn niet meer instant herkenbaar als dakloos, ze kunnen vrijer bewegen, hun kledij blijft proper na het gewassen, hun officiële documenten blijven droog, hun slaapzak en matje blijven droog en proper …

Glenn, de gedreven lockerbeheerder van de dienst Outreachend Werk van Stad Gent beschrijft het zo treffend: "De lockers voor dak– en thuisloze mensen representeren twee uitersten: ze zijn momenteel het dichtste dat deze mensen in de buurt komen van een eigen woning, en tegelijk zijn de lockers ook het verste dat zij momenteel zijn van een eigen woning."

Een geïntegreerd en duurzaam project

De lockers staan opgesteld op verschillende plaatsen. Samen met andere partners binnen het Gentse zoekt Dienst Outreachend Werk naar oplossingen, verbeteringen en manieren om dit duurzaam project van lockers een lift te geven.

Zo werd kunstenaar Nigel Leirens benaderd om de kasten een artistieke look te geven. Fijn voor alle Gentenaars. De graffiti die hij maakte, is nu zelfs onderdeel van een gegidste wandeling doorheen Gent.

"Een mooi voorbeeld hoe ook zulke projecten kunnen geïntegreerd worden in ons Gents stadsbeeld als een deel van onze gemeenschap. Lockers zijn figuurlijk en letterlijk een respectvolle en warme ondersteuning van kwetsbare mensen uit onze stad", zegt Evita Willaert, schepen van Outreachend Werk.

Nood aan meer lockers

Vandaag zijn er helaas nog onvoldoende lockers beschikbaar om iedereen die last van de schouders te nemen. Door het tekort aan lockers wordt momenteel om de aantal maanden een wissel in gebruiker voorzien, om zo nieuwe mensen een locker te kunnen bieden. Voor wie dan nog steeds dakloos is en zonder locker valt, is dat een zware dobber.

Om meer stabiliteit te kunnen creëren in deze ondersteuning is het belangrijk dat de hoeveelheid lockers uitbreidt. Daarom kocht Outreachend Werk al nieuwe lockers aan, die ze de komende maanden zullen plaatsen in de stad. 

Aanspreekpunt voor buurtbewoners

Met het oog op het beheer van de lockers en een goede verstandhouding met de buurt, wordt een lockerbeheerder ingezet. Glenn neemt deze taak op zich. Hij staat in voor de goede werking van de lockers en de ondersteuning van de gebruikers. Daarnaast is hij ook het eerste aanspreekpunt voor mensen die in de omgeving van lockers wonen of vragen hebben over het project.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.