Licht, kleur en verwondering

25 Januari 2024

Licht, kleur en verwondering

"De Gentenaar en de bezoekers worden verwend met licht en kleur, en ze ontdekken een nieuwe stadsdeel, de Nieuwe Dokken."

Over één week ontwaakt Gent met een licht gevoel in het hoofd, na de eerste avond Lichtfestival. Van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari vindt in de omgeving van het stadscentrum, de Sleepstraat en de Nieuwe Dokken voor de zesde keer het Lichtfestival Gent plaats. Op een parcours van iets meer dan 7 kilometer zorgen tientallen kunstwerken voor een spektakel aan licht, kleur en verwondering. 

31 kunstwerken, de helft Gents

Het Lichtfestival is er eentje voor Gentenaren, maar ook door Gentenaren. Opnieuw zet de stad erop in om zoveel mogelijk de link met Gent op te zoeken door samen te werken met Gentse onderwijsinstellingen, kunstenaars, ateliers, bedrijven en natuurlijk de inwoners zelf.

Centraal staan dit jaar de Sleepstraat en de wijk Nieuwe Dokken.

Op de façade van het Sisal-gebouw, geven een aantal van de stadsmedewerkers een unieke blik op de logistieke draaischijf van onze stad.

"Meer dan 7 kilometer en 31 kunstwerken. De Gentenaar en de bezoekers worden verwend met licht en kleur, en ze ontdekken een nieuwe stadsdeel, de Nieuwe Dokken." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

"Meer dan 7 kilometer en 31 kunstwerken. De Gentenaar en de bezoekers worden verwend met licht en kleur, en ze ontdekken een nieuwe stadsdeel, de Nieuwe Dokken", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Ook Atelier Mestdagh, wereldspeler voor glas-in-lood-ramen, ontwerpt twee kunstwerken die hun meesterschap in de spotlights zet. De Gentse sound-and-lightpionier Fisheye krijgt ook twee keer de kans om alle bezoekers te verwonderen. Bij één van de lichtkunstwerken bepaal jij mee hoe het er uitziet.  

Veel co-creatie

Co-creatie is een van de pijlers van de filosofie van het Lichtfestival. Niet alleen met Gentenaren, maar ook bijvoorbeeld met ESA, de European Space Agency. Zij leverde input voor één van de werken. Zo zal Gent zich zeker en vast nog meer in de zevende hemel bevinden.

"De lokale verankering, innovatie en co-creatie, daar mogen we terecht trots op zijn." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

"De lokale verankering, innovatie en co-creatie, daar mogen we terecht trots op zijn. Maar ook de komst van internationale toppers, maken deze zesde editie uniek en zorgen sowieso voor verwondering", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Opbouw gestart, bewoners geïnformeerd

Vanaf deze week beweegt er her en der wat, want de kunstwerken krijgen stilaan vorm. Een eerst glimp opvangen? Ga dan zeker eens langs op de Koopvaardijlaan.

Maar naast de kunstwerken, wordt er ook gewerkt aan een veilig en toegankelijk parcours. Op het Lichtfestival verwachten we ongeveer 800.000 bezoekers en dat vergt heel wat organisatie en maatregelen.

Over die maatregelen werden de buurtbewoners alvast tijdig ingelicht. De verschillende stadsdiensten die aan de slag zijn tijdens het Lichtfestival (soms tot na middernacht) doen er alles aan om die impact zo klein mogelijk te houden en zo snel mogelijk de straten weer vrij te geven.

De eventuele hinder zal vooral ’s avonds en ’s nachts plaatsvinden.

Alle praktische informatie over het Lichtfestival vind je op Lichtfestival Gent 2024 (stad.gent)

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.