Lekker(s) Op School: leren zonder honger

02 Juni 2022

Lekker(s) Op School: leren zonder honger

Met honger in de klas kan je niet leren. De organisatie van schoolmaaltijden rust nu volledig op de schouders van de scholen zelf. Om hen te helpen, startte Stad Gent dit schooljaar in acht Gentse kleuterscholen een proefproject met gezonde, duurzame en betaalbare maaltijden. Kersvers schepen van Onderwijs Evita Willaert bezocht één van de scholen waar de kleuters nu genieten van een lekkere warme maaltijd. 

In het Stedelijk Onderwijs in Gent kunnen alle leerlingen genieten van lekkere, gezonde en duurzame maaltijden. Dankzij sociale kortingen is deze voor elk kind betaalbaar.

"Met een lege maag kan je niet leren. Zo klaar als een klontje, maar voor te veel kinderen in onze stad allesbehalve een evidentie." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Tot op vandaag moeten de scholen van de andere onderwijsnetten zelf zorgen voor maaltijden op school. Wat ze aanbieden verschilt van school tot school. Sommige scholen bieden geen warme maaltijd aan, anderen wel of voorzien soep.

Het aanbod is niet altijd even betaalbaar of gezond. Stad Gent startte dit jaar daarom met ‘Lekker(s) Op School’, een proefproject waarbij 665 kleuters op acht Gentse scholen een gratis of goedkope maaltijd aangeboden krijgen.

Onderzoek en beleidsaanbevelingen

Naast het aanbieden van een lekkere, gezonde en betaalbare maaltijd voor de kleuters, wil dit project ook de impact op de kinderen meten.

"Ze eten gezellig samen in de klas, praten met elkaar en met de juf of meester, wat goed is voor hun taalontwikkeling. Kortom, een prachtig project, met impact, waar ik vol overtuiging verder mijn schouders onder zet!" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Daarom wordt door Hogent en KULeuven onderzoek gevoerd om de effecten van een gezonde vullende maaltijd op de aanwezigheid op school, het welbevinden en de resultaten van kinderen te meten. Eind 2023 zullen de onderzoekers beleidsaanbevelingen formuleren voor het lokale en bovenlokale beleid.

Dit project loopt tot 2025 met een budget van 1.5 miljoen euro.

Maatwerk

Omdat scholen zoveel verschillende formules kennen, ziet het project er op elke school anders uit. Op een school waar nog geen warme maaltijden aangeboden werden, gebeurt dit nu wel. Op andere scholen worden gezonde aanvullingen op de brooddoos of een tienuurtje voorzien.

Bij nog anderen waar warme maaltijden al werden aangeboden kan er nu een korting van 80% gegeven worden of wanneer een hoog percentage van de leerlingen uit kansarme gezinnen komen is de maaltijd volledig gratis voor alle kleuters. 

Ook wordt de kostprijs voor de middagopvang opgevangen dankzij het project ‘Lekker(s) Op School’. 

Gevulde brooddoos geen evidentie

Evita Willaert, kersvers Schepen van Onderwijs ging op 24 mei op bezoek bij Vrije basisschool het Klimrek. Dat is één van de scholen die voordien nog geen warme maaltijden aanboden.

Ze zag de kleuters genieten van lekkere en gezonde chili sin carne, gemaakt door maatwerkbedrijf Ateljee vzw.

Veel vliegen in een klap

Evita Willaert: "Met een lege maag kan je niet leren. Zo klaar als een klontje, maar voor te veel kinderen in onze stad allesbehalve een evidentie."

"Hun realiteit is dat ze wél met honger op de schoolbanken zitten. Dit project slaat zoveel vliegen in één klap. Kinderen zitten niet met honger op school. Ze leren heel wat verschillende smaken kennen."

"Ze eten gezond. Ze eten gezellig samen in de klas, praten met elkaar en met de juf of meester, wat goed is voor hun taalontwikkeling. Kortom, een prachtig project, met impact, waar ik vol overtuiging verder mijn schouders onder zet!"

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.