Lekker koken en samen eten in nieuwe refter van school Bert Carlier

25 Januari 2024

Lekker koken en samen eten in nieuwe refter van school Bert Carlier

Gebouwen zijn meer dan een hoop stenen, het zijn plaatsen waar mensen hun levensverhaal schrijven.

Het Instituut Bert Carlier, een middelbare school in Zwijnaarde, heeft een nieuwe refter en polyvalente zaal. De nieuwbouw is een technisch hoogstandje op vlak van energiezuinigheid en akoestiek. Voor de schoolwerking én de buurt is het nieuwe gebouw een prachtige aanwinst.

Warmtewiel

De nieuwbouw is technisch hoogstaand. Vooreerst is het energiezuinig en maximaal geïsoleerd. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van een zogenaamd warmtewiel, waardoor de restwarmte van buitengaande lucht, de verse lucht die binnenkomt verwarmt. Alweer wat energie bespaard!

Er werd ook heel erg ingezet op een goeie akoestiek. Dat kan wel eens van pas komen in een refter!

"Trots op deze duurzame realisatie. We ondersteunen hiermee een belangrijke werking van de school op een duurzame manier." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

"Trots op deze duurzame realisatie. We ondersteunen hiermee een belangrijke werking van de school op een duurzame manier", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Een refter met leerkansen

De nieuwe refter heeft verschillende doelstellingen. In de eerste plaats is deze mooie plek natuurlijk bedoeld als gemeenschappelijke eetzaal voor de leerlingen.

Maar de refter en de keuken zijn bovendien op een slimme manier vormgegeven, om het educatieve project te ondersteunen.

De school heeft immers verschillende richtingen die voorbereiden op een job in de voedingssector, zoals grootkeuken of logistiek assistent.

"Die combinatie van opleidings- en verbruiksruimte is een win-win voor de hele school." - Evita Willlaert, schepen van Onderwijs

Elke dag wordt er gekookt, voor leerlingen door leerlingen. Die lekkere maaltijden kunnen de leerlingen vanaf nu ook serveren, door de installatie van een professionele bedieningstoog.

En op termijn zullen de leerlingen ook events kunnen verzorgen voor externen. Op die manier creëert het gebouw dus leerkansen voor de verschillende opleidingen die de school aanbiedt. 

"Samen eten verbindt leerlingen en dat verdient een mooie plek. Daarnaast is het een grote troef dat de leerlingen deze keuken en bedieningstoog kunnen gebruiken voor hun opleiding, door te koken en op te dienen voor hun medeleerlingen."

"Die combinatie van opleidings- en verbruiksruimte is een win-win voor de hele school", zegt Evita Willlaert, schepen van Onderwijs.

Ook de buurt kan meegenieten

De refter en de polyvalente zaal kunnen gebruikt worden door buurtbewoners op momenten dat deze niet voor de schoolwerking nodig zijn.

Met een capaciteit van 128 personen kan hier een grote waaier aan activiteiten georganiseerd worden, al dan niet ondersteund door de leerlingen.

Er is ook een overdekt terras dat grenst aan de polyvalente ruimte. Dus zowel met zon als regen zal het daar fijn vertoeven zijn, zodra de temperaturen het toelaten.

"Ook aan de buurtbewoners hebben we gedacht. Gedeeld gebruik van onze stadsgebouwen is een belangrijke hefboom voor het samenleven in onze stad." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

"Ook aan de buurtbewoners hebben we gedacht. Gedeeld gebruik van onze stadsgebouwen is een belangrijke hefboom voor het samenleven in onze stad", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Gebouwen zijn meer dan een hoop stenen, het zijn plaatsen waar mensen hun levensverhaal schrijven. Hier zullen jeugdige Gentenaars lessen leren, ervaringen opdoen en vriendschappen voor het leven opbouwen.

Hier zullen ook iets minder jeugdige Gentenaars daar getuige van kunnen zijn en hun eigen activiteiten kunnen opzetten. Dat is allemaal belangrijk, want iedereen heeft recht op onze stad. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.