Kringen, da's winnen

06 April 2023

Kringen, da's winnen

"Een dubbele win, want mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen in een kringwinkel kansen om talenten te ontdekken, te groeien …" - Bram Van Braeckevelt, voorzitter IVAGO  

Een kast, een slazwierder, een paar slippers, bloempotten … We hebben allemaal spullen in huis die we wegwillen, maar nog niet stuk zijn. Het recyclagepark is dan geen oplossing, maar de kringwinkels bieden soelaas op dat moment. IVAGO, Ateljee en Open Plaats vernieuwden hun samenwerking en streven zo naar nog meer hergebruik. En die samenwerking, da’s een (over)win(ning).

Een vernieuwde samenwerking

Al meer dan twintig jaar werken IVAGO, Ateljee en Open Plaats samen. De grootste verandering? Vanaf nu krijgen Ateljee en Open Plaats niet langer een vergoeding voor de ingezamelde goederen, maar wel voor de spullen die effectief hergebruikt, en dus verkocht, worden.

Kringen, als een bewuste keuze

En dat mag geen probleem vormen. Want steeds meer Gentenaren vinden de weg naar de kringwinkel om zowel spullen binnen te brengen als te kopen. De winkels evolueerden de voorbije jaren naar een plek waar verbinden centraal staat.

"Het lampje ‘Kringwinkel’ gaat bij heel wat Gentenaren aan als ze spullen kopen of weggooien. En da’s een grote stap", zegt Bram Van Braeckevelt, voorzitter IVAGO.

"Het lampje ‘Kringwinkel’ gaat bij heel wat Gentenaren aan als ze spullen kopen of weggooien. En da’s een grote stap." - Bram Van Braeckevelt, voorzitter IVAGO

Spullen met status

Waar er vroeger vaak denigrerend werd gekeken naar de ‘goedkope’ spullen van de kringwinkel, ontdekten we massaal hoe leuk en duurzaam triften (tweedehandsshoppen) is. Want met een beetje upcycling (herstel met reupmateriaal) geef je spullen extra waarde.

Triften, upcyclen, kintsugi …

Heel wat nieuwe woorden, zoals kintsugi (een Japanse lijmtechniek), start-ups, tv-programma’s, TikTok-kanalen, Instagrammers en DIY-ers bewijzen dat kringen meer dan ooit winnen is. Maar ook is er de kracht van spullen een tweede leven, of misschien zelfs kans, te geven. Het is hip, maar vooral een antwoord op de nood aan circulariteit.

Verbinden, ook op de werkvloer

En het idee van een (tweede) kans is ook zichtbaar in de tewerkstelling. Personen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden er een plek waar ze kunnen leren op hun eigen tempo. En dat zorgt ervoor dat de kringwinkels maximaal inzetten op circulariteit.

"Een dubbele win, want mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen in een kringwinkel kansen om talenten te ontdekken, te groeien …", besluit Bram Van Braeckevelt, voorzitter IVAGO.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.