KOMBAK, het bakje naar minder afval

09 Maart 2023

KOMBAK, het bakje naar minder afval

"De Gents horeca zoekt naar afvalvrije alternatieven en weet beter dan wie wat werkt, en net daarom betrekken we die vanaf de eerste stap." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

Op maandag 6 maart organiseerden IVAGO, Stad Leuven en Recycling Netwerk Benelux een horecacafé over KOMBAK. Een gloednieuw project waarbij er gezocht wordt naar alternatieven voor wegwerpmateriaal bij takeawaymaaltijden. Om ervoor te zorgen dat dit project een succes wordt, wordt de Gents horeca vanaf fase één betrokken.

Volgende logische stap

Met een project als KOMBAK wordt er proactief nagedacht over hoe we de switch naar meer herbruikbaar cateringmateriaal, en dus minder afval, kunnen maken.

Een volgende logische stap na herbruikbare bekers, aangepaste eetstanden op de Gentse Feesten, een visie op zwerfvuil … en misschien ook al een antwoord op de snel veranderende wetgeving rond verpakkingsmateriaal.

"Met KOMBAK pionieren we en switchen we naar takewaymaaltijden in herbruikbaar servies, en gaan we maximaal voor minder afval", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.

"Met KOMBAK pionieren we en switchen we naar takewaymaaltijden in herbruikbaar servies, en gaan we maximaal voor minder afval." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

Met steun

Het wordt een project van twee jaar, en mede realiseerbaar dankzij een subsidie van de Vlaamse Overheid. Die subsidie gaat integraal naar communicatiecampagnes en -acties, kennis en expertise. Maar het geeft vooral ook de ruimte om een financieel duwtje te geven aan alle horecazaken die omschakelen.

Een grote brainstorm, heel wat ideeën

Na een korte introductie was het tijd om input te verzamelen bij de Gentse horeca. Want dit horecacafé was een forum om noden te detecteren, bezorgdheden uit te spreken, ideeën te delen, do en don’ts op de tafel te leggen … en zo te sleutelen aan een succesformule.

"De Gents horeca zoekt naar afvalvrije alternatieven en weet beter dan wie wat werkt, en net daarom betrekken we die vanaf de eerste stap", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.

Heel wat vragen, één doel

De succesformule is er nog niet en heel wat vragen wachten nog op een antwoord: welk materiaal en welk potteke, wat is de meeste duurzame oplossing, een borgsysteem of niet, wat met een centraal afwassysteem …

Het was een inspirerende namiddag met alvast een enthousiaste sector. Van zodra er iets concreets op de plank ligt, volgt er een horecacafé. Dus wees maar zeker: We come back met meer nieuws over KOMBAK.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.