Klimaatfestival of structurele maatregelen?

12 Mei 2022

Klimaatfestival of structurele maatregelen?

Als het van klimaatschepen Tine Heyse afhangt beide uiteraard. Burgers alleen kunnen het klimaat niet redden. Veel individuele acties zijn nodig maar voor een echte systeemverandering moeten overheden mee zorgen. Wat is de rol van het klimaatfestival Gent aan Zee in deze transitie?

Informeren, sensibiliseren en inspireren

Gent aan Zee bundelt klimaatoplossingen op een speelse manier met tal van originele infostands van organisaties en projecten. Wie een deelwagen overweegt kon op een boogscheut van elkaar alle Gentse spelers een bezoekje brengen.

Hoe werkt een CSA-boerderij? Je vraag werd beantwoord door een CSA-boer (en die verkocht je meteen een pakje heerlijke asperges).

"Door op een laagdrempelige manier te informeren en inspireren zetten we mensen aan tot actie en activisme." - Tine Heyse, klimaatschepen

Je wil wel minder consumeren maar geen idee hoe je meer circulaire oplossingen kan integreren in je dagelijkse leven? Bij een 10-tal standen kon je alternatieven ontdekken. En ja hoor, ook actiegroepen zoals GMF en Extinction Rebellion waren er ook. Want Gent aan Zee gaat ook over stimuleren van verschillende vormen van activisme.

Tine: “Door op een laagdrempelige manier te informeren en inspireren zetten we mensen aan tot actie en activisme. En al die acties - samen met organisaties en overheden - duwen de samenleving richting structurele oplossingen en een klimaattransitie.”

Wat is de rol van de Stad in deze transitie?

 Tine: "Vanuit de hefbomen die we hebben als Stad zetten we in op noodzakelijke transities op vlak van energie, landbouw- en voedselsystemen en mobiliteit."

"Denk maar aan ons mobiliteitsplan maar bijvoorbeeld ook door fietsinfrastructuur te bouwen, ontharding standaard te integreren bij de heraanleg van straten, te desinvesteren uit fossiele energie en mee te duwen op een visie richting een klimaatneutrale haven."

Rond al deze thema’s kon je van alles ontdekken op Gent aan Zee. Het werd een topeditie met meer dan 4.000 Gentenaars, boordevol inspiratie, enthousiasme en liefde voor het klimaat.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.