Kleurrijke Ghelamco voor Wereld Fair Trade Dag

06 Mei 2021

Kleurrijke Ghelamco voor Wereld Fair Trade Dag

Wie maandagavond langs de Ghelamco Arena passeerde, zag een voetbalstadion met felgekleurde T-shirts. Als eerste Fair Trade Gemeente van België mochten we ook voor deze campagne van Fair Trade België #connectwhatsgood de spits afbijten. En waar scoort een spits best? In een voetbalstadion natuurlijk!   

De voorbije jaren zette Gent sterk in op eerlijk textiel, vandaar de T-shirts. De komende jaren gaan we een extra uitdaging aan: faire en circulaire ICT-materiaal. Wist je dat de kans groot is dat jouw laptop of smartphone gemaakt is in arbeidsomstandigheden die niet ok zijn? Daarom sluiten we ons samen met de UGent aan bij Electronics Watch. En daarmee zijn we de eerste Vlaamse stad en universiteit in dit Europees netwerk.

Electronics Watch

"Na jarenlange inzet op voeding en textiel kijken we nu ook richting ICT en we hebben geleerd dat monitoring een belangrijk aspect is in dit verhaal." - Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit

Electronics Watch gaat de dialoog aan met ICT-leveranciers en doet uitgebreid onderzoek naar de werkomstandigheden in ICT-producerende landen. Zij brengt inkopers uit de publieke sector samen en ondersteunt hen in hun zoektocht naar faire elektronica.  Een ideale partner dus voor District09, de ICT-partner van Stad Gent, om te werken aan transparantie in de productieketen van ICT-materiaal.

 

Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit: “We zijn bijzonder trots dat we deze samenwerking kunnen aankondigen aan de vooravond van World Fair Trade Day, op 8 mei. Als Stad zetten we al jaren in op eerlijke handel: het leverde ons de eerste titel van ‘European City for Fair and Ethical Trade’ op in 2018. Na jarenlange inzet op voeding en textiel kijken we nu ook richting ICT en we hebben geleerd dat monitoring een belangrijk aspect is in dit verhaal. Door de samenwerking met Electronics Watch kunnen we hier nu stappen vooruit zetten."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.