Klein Gent in Turkije

09 Maart 2023

Klein Gent in Turkije

Dankzij donaties ontstaat er nu een levensechte dorp waar gezinnen een nieuwe thuis vinden.

In Gent hebben we allang 'Klein Turkije'. Nu ontstaat er stilletjes aan een 'Klein Gent' in Turkije, terecht omgedoopt tot 'het warmste dorp'. 17 organisaties uit Gent zamelen geld in om een containerdorp met noodwoningen te bouwen in Zuid-Turkije. Ze bouwen er 'Klein Gent', een warme wijk waar meer dan 1.000 slachtoffers van de aardbeving opgevangen kunnen worden.

Solidariteit verenigt jong en oud, mensen met uiteenlopende expertisedomeinen en talenten. Samen met studenten architectuur bouwen Helping Hands Belgium en hun partnerorganisaties een dorp met woonunits op in Kirikhan (Hatay). Dat is één van de door de aardbeving zwaarst getroffen gebieden in Turkije, waar voordien al heel wat Syrische vluchtelingen woonden.

Het warmste dorp

De inwoners kunnen vaak nergens meer heen, verloren alles. Dankzij donaties ontstaat er nu een levensechte dorp waar gezinnen een nieuwe thuis vinden. Voor de kinderen is er ook een speelterrein en er is extra aandacht voor de meest kwetsbare inwoners.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Internationale Solidariteit: "Het is hartverwarmend om zoveel solidaire Gentenaars te zien samenkomen om de slachtoffers van de aardbevingen te helpen. Studenten architectuur die een Nooddorp ontwerpen met het belang van de kinderen centraal."

"Gent toont zich hier groots en dat zien we in dit project voor klein Gent. Ik roep iedereen op om dit mee te steunen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Internationale Solidariteit

"Technische mensen die dat realiseren ter plaatse en heel van onze culturele en jeugdorganisaties die zich hier achter zetten. Gent toont zich hier groots en dat zien we in dit project voor klein Gent. Ik roep iedereen op om dit mee te steunen." 

Er zijn intussen 75 containers aangekocht, 12 zijn er al ter plaatse. Het doel is om tegen eind maart 300 huisjes op te trekken in 'Het Warmste Dorp'. Eén woonunit biedt onderdak aan een gezin van 4 mensen en kost 4.000 euro.

→ Meer info of bijdragen https://www.burgerplicht.be/kleingent

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.