Kinderrechten voorop in Gent

23 September 2021

Kinderrechten voorop in Gent

Corona heeft vele levens overhoop gehaald, niet in het minst dat van onze kinderen en jongeren. De impact van de coronamaatregelen was groot en zette de kinderrechten af en toe zwaar onder druk. Het recht op onderwijs, op bescherming tegen huiselijk geweld, op contact met je ouders en het recht op spel en vrije tijd werden sterk ingeperkt. De scholen moesten de deuren sluiten, de speeltuinen gingen een tijdje dicht, ze konden niet meer naar hun jeugdbeweging … De kinderrechten gingen als het ware mee in lockdown.

In kindvriendelijke stad Gent blijft het thema hoog op de agenda staan. De kinderrechten staan centraal in ons beleid. Onder andere de stedelijke jeugddienst gaat de komende maanden met het thema aan de slag en geeft initiatieven die de bewustwording rond kinderrechten ondersteunen een duwtje in de rug.

"De beelden die ze presenteerden waren pakkend en de verhalen achter de foto’s wisten me meermaals bij de keel te grijpen." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Gentse aftrap

Ook in de scholen wordt er gewerkt rond kennis over de kinderrechten. Dat minister van jeugd Benjamin Dalle een Vlaams scholenproject rond kinderrechten aftrapt in Gent lijkt dan ook geen toeval.

In aanwezigheid van schepen Elke Decruynaere werd vrijdag op het Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs (VISO) in Mariakerke een Vlaamse scholentoer over het thema afgetrapt.

Leven en overleven

Deze Gentse school is een van de pilootscholen en de zesdejaars fotografie van het VISO gaven een opgemerkt startschot van de campagne waarmee ze tot februari aan de slag gaan. De creatieve scholieren selecteerden foto’s rond 'leven en overleven', gelinkt aan artikel 6 uit het Kinderrechtenverdrag uit 1989.

Ze visualiseerden hun ervaringen en gevoelens en gingen daarover in gesprek met de minister en met onze schepen, Elke Decruynaere. 

Verbindend traject

“Het was voor mij heel verrijkend om te luisteren naar de jongeren die hun voorkeursfoto’s voorstelden. De beelden die ze presenteerden waren pakkend en de verhalen achter de foto’s wisten me meermaals bij de keel te grijpen."

"Een dikke proficiat aan de zesdejaars, ze wisten dit gevoelige thema op een heel overtuigende manier te verbeelden. Ik wens hen een verbindend traject de komende maanden”, zegt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.